Цього дня 1941 року у Львові було проголошено Акт відновлення Української державності

30 червня 1941 року, тобто 77 років тому, представники революційного (або бандерівського) крила Організації Українських Націоналістів - ОУН(б) - здійснили спробу відновлення Української держави

Ними було оприлюднено відповідний Акт і склад національного уряду під назвою "Українське державне правління" (УДП).

"Організація Українських Націоналістів... взиває весь український нарід не скласти зброї так довго, доки на всіх українських землях не буде створена Українська Суверенна Держава.

Суверенна Українська Влада запевнить українському народові лад та порядок, всесторонній розвиток усіх його сил та заспокоєння всіх його потреб", - йшлося у тексті документу (п.1).

Читайте такожЧому українці йшли воювати до дивізії "Галичина" 

При цьому ОУНівці наголошували, що їхні дії є проміжним етапом й на зміну УДП згодом має прийти справжній уряд.

"На західних землях України твориться Українська Влада, яка підпорядкується Українському Національному Урядові, що створиться у столиці України - Києві з волі українського народу", - мовив п. 2 Акту відновлення Української держави.

Читайте також: 110 років тому народився засновник та перший командир УПА Тарас Боровець

Очолив Державне правління Ярослав Стецько, майбутній головнокомандувач УПА Роман Шухевич отримав призначення заступника міністра оборони. Міністром держбезпеки був Микола Лебідь.

Гербом УД був традиційний Тризуб.

Разом з тим, в ОУН(б) не приховували що відновлена Українська держава під час війни може співпрацювати з Третім Рейхом. Однак, німці обурилися діям бандерівців й незабаром учасників подій 30 червня було заарештовано.