Єврокомісія розслідує можливе порушення прав людини у Польщі

У понеділок, 2 липня, Єврокомісія ухвалила рішення відкрити розлідування щодо потенційного порушення прав людини у Польщі

Про це повідомляє "Укрінформ".

Відомо, керівна інституція ЄС порушила процедуру щодо Польщі з метою розслідування можливого порушення прав людини у цій країні та накладання санкцій.

"Сьогодні Єврокомісія порушила процедуру та надіслала офіційне повідомлення Польщі щодо польського законодавства про Верховний суд", - заявили у відомстві.

Читайте також: Польща забуває про демократію, ЄС у відповідь погрожує санкціями. Як до цього дійшло

Як пояснюється, закон Польщі про Верховний суд порушує права суддів у цьому органі та не відповідає зобов’язанням Польщі щодо ст. 19 Угоди про ЄС, яка пов’язана із Хартією про основоположні права Євросоюзу.

Єврокомісія ввела процедуру у терміновому порядку та нині чекає від керівництва Польщі пояснень упродовж місяця.

Довідка:

До ризику запровадження санкцій проти Польщі призвели суперечливі, на думку Євросоюзу, кроки польської влади, які, зокрема, можуть знищити політичну незалежність судів.

По-перше, навесні 2016 року було реформовано Конституційний суд, незважаючи на вуличні протести та застереження Венеціанської комісії. Там є побоювання, що через реформу суддів призначатимуть не за критерієм професійності, а за критерієм лояльності до влади.

Одним із кроків також стало ухвалення польськими депутатами закону про ЗМІ, який дозволив уряду напряму призначати та звільняти керівників суспільних медіа.

Окрім цього, Польща відмовилась брати участь у дворічній схемі розселення 160 тисяч біженців, які накопичились у таборах в Греції та Італії, посилаючись на міркування безпеки, та все ще коливається у питанні переходу "на євро".