Не їсти на ніч і виключити алкоголь з раціону: 7 міфів про дієти

При виборі дієти часто припускаються помилок і довіряють поширеним міфам: не їсти після 18:00 або не вживати жирів чи вуглеводів. Насправді вони шкодять здоров’ю

Про це пише The Daily Mail.

Що потрібно знати, щоб обрати правильні методи схуднення і не нашкодити своєму здоров’ю.

Міф 1. Не їсти на ніч

"Не можна їсти на ніч, бо коли організм поринає у сон, метаболізм сповільнюється". Насправді навіть уві сні тіло використовує енергію.

Однак, якщо загальна кількість спожитих калорій за день більша за кількість витрачених, можна погладшати. Але це не залежить від часу, коли ви їли востаннє.

Варто пам’ятати про те, що  перед сном може збільшити рівень цукру в крові протягом наступної доби.

Міф 2. Веганам легше худнути

Веганізм – дієта, схожа з вегетаріанством. При обох дієтах люди не вживають м'ясо, птицю та морепродукти.

Також вегани не вживають продукти тваринного походження. Виключення певних продуктів зі щоденного меню може знизити ефективність дієти.

У веганській їжі часто не вистачає кальцію, вітаміну D, заліза, вітаміну B12 тощо.

Міф 3. Не можна вживати будь-які жири

Дієтологи радять вживати 28-40 грамів здорових жирів на день чоловікам і 14-20 - жінкам.

Вони є у оливковій олії, горіхах та зернах, авокадо, яйцях та рибі, яка багата на омега-3. Це лосось, неконсервовані сардини або тунець. У приготуванні їжі варто економно використовувати жири і надавати перевагу рослинній олії.

Міф 4: Не можна вживати будь-які вуглеводи

У деяких дієтах пропонують виключати з раціону вуглеводи, однак це може призвести до дисбалансу.

Вуглеводи - це джерело енергії. Комплексні вуглеводи містяться у кіноа, коричневому рисі, макаронах із твердих сортів пшениці, бобах і картоплі. Ті, хто відмовляється від вуглеводів, можуть зробити це лише на невеликий проміжок часу. Коли вуглеводи повертаються у раціон, втрачена вага повертається.

Міф 5:

Потрібно їсти зелень, виключити цукор та алкоголь з харчування

Дієта та фізична підготовка не означають, що потрібно позбавляти себе якихось продуктів та напоїв.

"Збалансований раціон харчування з різноманітними поживними продуктами, включаючи зелень та овочі, свіжі фрукти та ягоди, м'ясні білки, здорові жири та вуглеводи – ось ключ до довгострокових результатів. Виключати цукор та алкоголь та їсти лише листкову зелень – не раціонально”, – каже австралійська тренерка з харчування Каміллі Акерберг.

Міф 6. Глютен шкідливий

Глютен – це білок. Він є у пшениці, житі, солоді, ячмені, вівсі. Дієта з високим вмістом глютену більш здорова. Вона може знизити ризик серцевих захворювань.

Скорочувати кількість глютену у раціоні варто лише тим, чий організм йогоо не переварю.

Міф 7.Підрахунок калорій допоможе бачити результати одразу

Усе залежить від того, чи "перевиконуєте" ви план з вживання калорій. Їх підрахунок не допоможе вам схуднути. Замість того, щоб фіксувати цифри, намагайтеся вибирати здорову їжу.