Росія не платитиме внесків до Ради Європи до поновлення прав російської делегації, - МЗС

Росія відмовляється сплачувати внески до Ради Європи, поки російську делегацію не поновлять у правах

Про це йдеться у заяві на сайті МЗС РФ.

"Влітку 2017 року було ухвалено рішення призупинити сплату внесків до Ради Європи "до безумовного відновлення в повному обсязі повноважень делегації Федеральних Зборів Російської Федерації в ПАРЄ". Минув рік. Повноваження наших парламентаріїв не відновлені. Відповідно, підстав для відновлення виплат немає", - йдеться у заяві.

При цьому росіяни натякають, що можуть не визнати легітимності чиновників ПАРЄ. обраних без участі російської делегації.

"Бездумні дії ПАРЄ вже призвели до того, що практично половина суддів Європейського Суду з прав людини та Комісар із прав людини обрані без участі російських парламентаріїв. У червні 2019 року мають відбутися вибори Генерального секретаря. Легітимність високих посадових осіб Ради Європи, обраних без російських голосів, знаходиться для нас під питанням", - заявляють у МЗС РФ.

При цьому росіяни схвально відгукнулися про роботу чинного генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда і деяких інших посадовців.

"Необхідно підкреслити, що в Москві цінують активні зусилля всіх тих, хто вносить свій внесок у подолання системної кризи, що поставила під загрозу саме існування Ради Європи. Відзначаємо послідовну позицію Генсекретаря Т. Ягланда на користь збереження Ради Європи як фундаменту унікального загальноєвропейського правового простору. Сподіваємося на активну роль держав, які головують у Комітеті міністрів у найближчий рік. Непоганий заділ для усунення дисбалансу в регламентних документах ПАРЄ створений за підсумками працював в січні-червні під керівництвом Голови Асамблеї М. Ніколетті і за участю російських парламентаріїв Спеціального комітету з питання про роль і місію ПАРЄ", - зазначають у заяві.

Росіяни обіцяють відновити сплату внесків і сплатити всі прострочені одразу після повернення делегації РФ до зали.

"Ще раз підтверджуємо, що після повного відновлення прав делегації Федеральних Зборів Російської Федерації в ПАРЄ Росія виконає всі фінансові зобов'язання за період з моменту вимушеного прийняття рішення про припинення виплат", - обіцяють у МЗС РФ.

ПАРЄ має право накладати санкції на делегації країн, які грубо порушують принципи Ради Європи. На цих підставах у 2014 та 2015 роках ПАРЄ обмежувала в правах російську делегацію. З 2016 року Росія припинила брати участь у роботі Асамблеї і не передавала у Страсбург перелік своїх депутатів, уникаючи таким чином підтвердження санкцій. Робота Росії у всіх інших органах Ради Європи продовжувалася.

У 2017 році Росія припинила платити внески у бюджет Ради Європи, вимагаючи, щоб у регламент ПАРЄ внесли зміни, які не дозволять накладати на них санкції. Ідею зняття санкцій з Росії та відновлення сплати нею внесків відкрито підтримують генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд і низка депутатів.

Бюро ПАРЄ ухвалило розглянути пропозиції про повернення делегації Росії.

Українська делегація не пішла на прийом до генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда, щоб заощадити кошти організації на тлі фінансового шантажу з боку Росії.