Аграрії впроваджують нові технології виробництва. Новини компанії

Нові енергозберігаючі технології в аграрному секторі України! На території Вінницької птахофабрики до кінця року ведуть в експлуатацію першу чергу біогазового комплексу. Екологічну енергію тут вироблятимуть з органічних відходів підприємства - курячого посліду та відходів із переробки курчат-бройлерів

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Це вже другий енергетичний комплекс, який запрацює в структурі агроіндустріального комплексу МХП. Раніше у 2012 році такий побудували у Дніпропетровській області.

"Газ по трубі транспортується сюди до нас на переробний комплекс, де замість природного газу, спалюється в котельні. Частина йде на теплову енергію, яка використовується у нас. Частина - електрична енергія - продається по зеленому тарифу. Крім бізнесу, це значний екологічний чинник", - сказав виконавчий директор ТОВ "Вінницька птахофабрика" Ігор Лещенко.

"Коли ми це все побудуємо, то весь курячий послід 100%, який буде перетворюватися в процесі вирощування, буде перероблятися на цьому комплексі в органічні добрива, біогаз і відповідно в альтернативну енергетику", - зазначив директор ПРАТ "Еко енерджи МХП" Іван Тракслер.

Особливу увагу в агрохолдингу приділяють екологічним проектам. Нове обладнання планують встановити у 2-й черзі очисних споруд. А зараз стічні води підприємств обробляють у три етапи. Перший - біологічне очищення, другий - через фільтри для видалення піску та вугілля, третій - ультрафіолетове очищення.

"Це очисні споруди дуже сучасні, вони розроблені за голландською технологією. На даний час функціонує перша черга, яка здатна переробляти до 5,5 метрів кубічних на добу, друга черга буде такою самою за потужністю. У 2017 році було перероблено 4 тисячі 200 метрів на добу кубічних в середньому, тобто ми навіть по першій черзі ідемо з великим запасом", - розповів головний еколог МХП Олександр Семенець.

"На виході ми отримуємо воду, яка скидається у Південний Буг і відповідає все нормам і вимогам щодо скидання", - сказав головний інженер з експлуатації очисних споруд Валентин Юдин.

Підприємства Групи МХП є об’єктами постійного контролю - як державного, так і внутрішнього. Останній здійснюють штатні екологи. Вони працюють або за узгодженим планом, або самостійно, перевіряючи об’єкти без попередження.