Без заочних юристів та з вищою стипендією для "технарів". МЕРТ хоче змінити держзамовлення до вишів

МЕРТ пропонує новий механізм державного замовлення до закладів вищої освіти. Частину новацій хочуть запровадити вже цьогоріч

5 липня 2018 року Урядовий комітет під головуванням Степана Кубіва схвалив ініційований Мінекономрозвитку проект Постанови Кабінету Міністрів України, яким вносяться зміни до механізму здійснення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації кадрів у 2018 році. Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Вже цього навчального року в МЕРТ пропонують запровадити такі зміни:

В МЕРТ пояснюють, що ця практика уже призвела до розбалансування ринку на користь популярних, але незатребуваних професій та часто є причиною труднощів з пошуком роботи для випускників спеціальностей, які навчалися за державним замовленням внаслідок перерозподілу обсягів замовлення.

Тобто, навчатися за напрямом “Право” в МЕРТ пропонують лише на денній формі навчання вже з цього навчального року.

Навчання бакалаврів та магістрів за спеціальністю 081 «Право» у 2018 році можна буде здійснювати у закладах вищої освіти за кошти юридичних та фізичних осіб.

Необхідність такої зміни в Мінекономрозвитку на запит Еспресо.TV пояснили так:

“Згідно висновків аналітичного дослідження за результатами освітніх вимірювань “Стан юридичної освіти в Україні” [...], опублікованого 30 березня 2018 року занадто високий відсоток випускників заочної форми навчання ОКР “Бакалавр” має критично низький рівень фахових знань за Єдиним Фаховим Вступним випробуванням (далі – ЄФВВ) – різниця між середніми оцінками ЄФВВ зарахованих до магістратури на денну та заочну форму навчання складає 31,4 пункти на користь денної форми навчання”.

З наступного року в Мінекономрозвитку пропонують змінити таке:

“Сьогодні державне замовлення не відображає потребу ринку. Ми випускаємо більше юристів та економістів, ніж потрібно, водночас суттєво не добираємо інженерів, математиків та інших спеціалістів, яких підприємства дуже потребують. Тож складається парадоксальна ситуація - держава спочатку оплачує навчання непотрібної професії, допомогу по безробіттю якщо людина не може знайти роботу за спеціальністю, а потім ще й перепідготовку. А фахівців з потрібних професій підприємства наймають за кордоном, бо українських не можуть знайти. Ми маємо негайно виправити цю ситуацію заради майбутнього української економіки”, - коментує ініціативу Степан Кубів.

В МЕРТ повідомляють, що проект постанови підтриманий Міністерством освіти і науки буде найближчим часом переданий на розгляд Уряду. У разі схвалення Постанови це дозволить поліпшити ситуацію на ринку праці, скоротити безробіття та запобігатиме відтоку кваліфікованих кадрів за кордон, переконані в МЕРТ.