У Міненерговугілля спростовують інформацію про плани відновити співпрацю з “Росатомом”

Очільник міністерства енергетики Ігор Насалик спростовує факт пропозиції співпраці корпорації "Росатом"

Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на самого міністра.

Міністр енергетики Ігор Насалик спростовує факт пропозиції співпраці корпорації "Росатом". На підтвердження своїх слів він надав лист, адресований першому замдиректора корпорації "Росатом" Кирилу Комарову, в якому йдеться про "готовність обговорити стан реалізації спільних проектів". За словами Насалика, Міністерством енергетики України вироблено два сценарії подальших відносин в атомній сфері з російською стороною.

Перший націлений на розірвання договору з російським ВАТ "ТВЕЛ" (входить до складу "Росатома"), в рамках якого та була визнана переможцем конкурсу з відбору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива в Україні.

Цей сценарій має на увазі вимоги України до Росії про повернення 8,5 млн доларів, інвестованих в минулі роки українською стороною.

"З цих грошей 6 млн доларів. Було оплачено Росії за проект будівництва заводу, а ще 2,5 млн доларів. Було внесено в якості передоплати за виробничу лінію заводу. Ми пропонуємо поставити питання про повернення цих грошей", - каже Насалик.

За його словами, другий сценарій передбачає викуп іноземним інвестором російської частки в ПрАТ "Завод з виробництва ядерного палива" (50% мінус 1 акція), яке було створено спеціально для реалізації цього проекту.

Міністр не уточнив назву потенційного покупця. За даними "ЕП", одним з претендентів на російську частину в ПрАТ є Китайська корпорація з ядерної енергетики (China Nuclear Energy Industry Corporation, CNEIC).

У той же час Насалик спростував існування раніше опублікованого "ЕП" листа за його підписом, в якому йдеться про необхідність відновлення ряду спільних проектів з ТВЕЛ в ядерній енергетиці.

"Це фейк", - заявив міністр.