Мумія, якій 5300 років, розповіла вченим, чим харчувалися стародавні люди

У 1991 році туристи в Східно-Італійських Альпах натрапили на людське тіло в снігу, і спочатку вважали, що воно належить недавно померлій людині

Як пише Newsweek, пізніше аналіз показав, що труп, який отримав назву "Ötzi the Iceman", був насправді найстарішою добре збереженою мумією у Європі.

Відкриття Ötzi, який помер близько 5300 років тому, пролило нове світло на життя європейців мідної доби. Наразі вчені провели перший поглиблений аналіз шлунка Айсмена, який був заповнений під час смерті, і розкрили інтригуючі подробиці про дієту і харчові звички стародавніх людей.

Результати показали, що вміст шлунка Ötzi містив сире м'ясо з козла і червоних оленів, злаки, сліди токсинів, і був дуже масним, що здивувало вчених: близько половини вмісту шлунка були жировою тканиною.

За словами дослідників, ця висока частка .жиру була несподіваною, хоча така дієта була б корисною з огляду на суворий альпійський клімат.

"Високе і холодне середовище особливо складне для фізіології людини і вимагає оптимального харчування, щоб уникнути швидкої втрати енергії", - йдеться в заяві Альберта Зінька з EURAC. "Здається, Айсмен прекрасно розумів, що жир є відмінним джерелом енергії".

М'ясо, ймовірно, було з'їдено свіжим або, можливо, навіть було висушене перед вживанням, згідно з аналізом.
Наявність у шлунку листя папороті було важче пояснити, але дослідники вважають, що Ötzi, можливо, страждав на кишкові проблеми і вживав листя як ліки. Існує також ймовірність того, що він використовував листя папороті для обгортання їжі і ненавмисно вживав отруту.

Дослідники довгий час не знали, де знаходиться шлунок Ötzi. Це пов'язано з тим, що орган під час процесу муміфікації рухався вгору, опустившись під ребрами, де зазвичай знаходяться легені.

Нещодавно вчені знайшли сліди, залишені білатеральними (двобічно-симетричними) тваринами близько 550 мільйонів років тому - і це найдавніші сліди перших тварин на Землі.