Україна стане членом НАТО, - експерт про результати саміту Альянсу

Нещодавній саміт Альянсу підтвердив прагнення України до членства в НАТО

Про це заявив керівник експертної групи взаємодії з НАТО Урядового офісу Секретаріату Кабінету міністрів Олексій Генчев в ефірі Еспресо.TV.

"Головний сигнал, який ми почули від країн Альянсу, це те, що результати Бухарестського саміту 2008 року щодо України поновлені. Україна стане членом НАТО. Також Альянс відзначив прогреси у ході реформ. Було позитивно відзначено законопроект про національну безпеку. У декларативних документах за результатами саміту визначено питання України, а саме підтримка Альянсу щодо територіальної цілісності та суверенітету. Також було зазначено дестабілізаційну та агресивну роль Росії проти України”, - зазначив Генчев.

На його думку, тепер Україна має чітке розуміння, яким чином рухатися далі до членства. Перше завдання - прогрес у оборонно-безпекових, економічних та соціальних реформах.

"Зараз ми багато говоримо про статус країни-аспіранта. Насправді це технічно-процедурне визначення будь-якої країни, яка на законодавчому або конституційному рівні заявляє про свої наміри щодо вступу до НАТО. Ми зараз особливий партнер з намірами вступу до НАТО. Для того, щоб це зробити, ми повинні виконати низку речей. Тож про статус я б не говорив", - підсумував експерт.