Як і навіщо "чешуться" риби, - дослідження

Нерка (або червоний лосось чи срібна форель) вистрибує з води і пролітає значні відстані не просто так: це спроба позбутися від паразитів, з'ясували біологи

Результати дослідження опубліковані в Journal of Fish Biology.

Ці рибки вистрибують з води на висоту до 30 см і пролітають до метра над поверхнею води, швидко обертаючи хвостовими плавниками. І так до дев'яти разів на день, намагаючись позбутися паразитів.

І дикі, і вирощені  на фермах лососеві риби, в тому числі нерки, страждають від маленьких паразитичних рачків з сімейства Caligidae, які селяться між лусочками і роблять життя "хазяїв" досить некомфортним.

В експерименті риби, заражені паразитами, вистрибували з води на 1 раз частіше, ніж здорові особини. У попередньому дослідженні на цю тему прийшли до висновку про те, що стрибки і прольоти над водою - це спосіб рибок "почесатися". Невідомим залишилося,чи допомагає це позбавлятися від паразитів.

У новому експерименті вчені закрили один акваріум з однією групою риб сіткою так, щоб вони не могли піднятися над поверхнею. Через три дні рачків на рибах перерахували і виявили, що ті риби, які могли стрибати і битися об воду, носили на собі майже на третину менше паразитів.

 Результати дослідження вказують на те, що стрибки дійсно допомагають рибам позбавлятися паразитів, проте у такої поведінки є і темний бік: вистрибуючи з води, риба стає легкою здобиччю птахів і інших хижаків.