"Нафтогаз" вимагає від "Газпрому" ще $11,6 млрд у міжнародному арбітражі

НАК "Нафтогаз України" почала проти російського "Газпрому" новий арбітражний процес, у рамках якого вимагає $11,6 млрд компенсації

Про це повідомив у Facebook комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

"Починаємо новий арбітражний процес з вимогою компенсації від заниженного тарифу у 2018-2019 роках на $11,6 млрд", - повідомив Вітренко.

При цьому Вітренко оприлюднив графік платежів "Нафтогазу" за російський газ за період від 2009 року у відповідь на вимоги росіян "відновити баланс 2009 року" після рішень Стокгольмського арбітражу.

"Покажемо на цифрах про який "баланс у стосунках" каже "Газпром". На графіку яскраво червоні лінії - це скільки "Газпром" за контрактом отримує грошей від Нафтогазу за поставки газу за контрактом 2009 року (без "знижок" і зі "знижками"). А блідо зелена лінія - скільки Газпром платить Нафтогазу за транзит. Як бачимо, "Газпром" отримує від Нафтогазу за газ у рази більше, ніж платить за транзит. І це для "Газпрому" - "баланс у стосунках", - зазначає Вітренко.

Після перемоги "Нафтогазу" в міжнародному арбітражі "Газпром" має навпаки сплачувати за транзит газу Україною більше коштів, ніж отримувати від України за постачання.

"Ситуація кардинально змінюється з 2014 року. Ми звертаємося у Стокгольмський арбітраж і перемагаємо там "Газпром". На графіку багряна лінія - це скільки "Газпром" має отримувати грошей від "Нафтогазу" за рішенням арбітражу. А зелена лінія - скільки "Газпром" має платити "Нафтогазу" за транзит. Як бачимо, "Газпром" зараз має отримувати за газ у рази менше, ніж платити за транзит. Зрозуміло, що "Газпрому" (Путіну) це дуже не подобається", - пояснив Вітренко.

Крім того, Вітренко зазначив, що "Нафтогаз" також продовжить стягнення з "Газпрому" $2,62 млрд відповідно до попереднього рішення арбітражу.