Кияни не віддаватимуть борги Ахметова "Нафтогазу". Рішення суду

Суд вирішив суперечку між ПАТ "Київенерго" та містом Київ щодо заборгованості перед НАК "Нафтогаз України"

Про це повідомляє прес-служба Господарського суду.

"Ні КП "Київтеплоенерго", ні територіальна громада міста Києва не має відповідати за борги ПАТ "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз України", а тому відсутні підстави для висновку про наявність заборгованості КП "Київтеплоенерго" за спожитий природний газ", - йдеться у повідомленні.

На думку суду, частина 3 статті 22 закону “Про теплопостачання” в частині правовідносин, в яких кінцевим власником попереднього і нового користувача теплових мереж є різні особи, суперечить статтям 13, 41, 61 Конституції України. Відповідно, суд не застосував статтю 22 закону “Про теплопостачання” до цих правовідносин. Дане рішення суду може бути оскаржене в апеляційному суді.

Під час судового засідання, яке тривало близько години, юристи “Нафтогазу" і "Київенерго", посилаючись на статтю 22 закону "Про теплопостачання", стверджували, що комунальна компанія "Київтеплоенерго”, до якої перейшли теплові активи столиці від “Київенерго”, є і правонаступником боргів "Київенерго”. Юристи ж "Київтеплоенерго" відзначали, що дана стаття не може бути застосована у цьому випадку, оскільки "Київенерго" володіло тепловими мережами столиці за договором, на який стаття закону не поширюється.

"Вимоги НАК "Нафтогаз" суперечать як Конституції України, так і нормам міжнародного права. Вимоги НАК є несправедливими стосовно громади Києва, адже коштами мешканців міста Києва змушують погасити борги, зокрема штрафи та пені, що нараховані іншій структурі і що не мають джерела погашення. Міська влада проти такого способу вирішення боргових питань", - заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

За його словами, місто подало позов до суду на НАК "Нафтогаз" з вимогою визнати укладеною угоду на постачання природного газу і повернути киянам стабільне постачання послуг.

"Наша вимога незмінна: повернути газ на об’єкти теплогенерації, відновити постачання гарячої води людям. Крім того, мова йде про безпеку та стабільне теплопостачання багатомільйонного міста. Адже з 1 серпня ми повертаємо в управління ТЕЦ №5 та ТЕЦ №6, які виробляють не лише тепло, а й електрику, і відсутність газу може спричинити вимушені відключення електропостачання", -  пояснив заступник голови КМДА.

Тим часом прес-служба "Нафтогаз-України" зазначає, що Господарський суд Києва відхилив клопотання "Київенерго" про те, щоб стороною суперечки в одній із багатьох судових справ між "Нафтогазом" і "Київенерго" стало нове комунальне підприємство "Київтеплоенерго". 

Однак "Нафтогаз" до кінця місяця очікує рішення щодо справи, в якій суд розглядає питання правонаступництва за боргами.