У прем’єра Польщі згадали злочини “українських націоналістів” і додали фото села на Волині, знищеного поляками

Канцелярія прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького у Facebook проілюструвала допис про вшанування жертв "Волинської різанини" фотографією села, де польські повстанці вбили понад 800 мирних українських мешканців

Про це повідомляє голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у Facebook.

"Канцелярія прем’єр-міністра Польщі Моравєцького ілюструє “злочини українських націоналістів на Волині” фотографією знищеного вояками АК українського села Сагринь. Це та історична правда про яку так часто говорять польські політики?" -зазначив В’ятрович.

Канцелярія Моравєцького зазначила джерелом фото, де його підписали "Помста Томашувського відділу Армії Крайова щодо українських мешканців села". Цією світлиною канцелярія поділилась 11 липня у “національний день пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян Польської Республіки”.

Станом на 14.00 20 липня допис видалили зі сторінки у Facebook, хоча "Новинарня" зазначає, що вона ще була доступна о 12.00.

Армія Крайова - збройні сили польського підпілля під час Другої світової війни, які здійснювала етнічні чистки українського та литовського населення.

  • Нагадаємо, що 27 червня Сейм Польщі ухвалив зміни до оновленого закону про Інститут національної пам’яті, скасувавши кримінальну відповідальність за згадку про причетність поляків до воєнних злочинів. При цьому в законі залишили положення про "злочини українських націоналістів" та відповідальність за їхнє заперечення.