Волкер висловився про ідею "референдуму" на Донбасі, Крим та миротворців ООН

Спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер заявив про неможливість проведення на окупованому Росією Донбасі "референдуму", нібито запропонованого президентом Росії Володимиром Путіним президенту США Дональду Трампу

Про це Волкер заявив у інтерв'ю "112 Україна".

"Білий дім уже зробив заяву, і він відхилив цю пропозицію", - сказав Волкер.

Спецпредставник США наголосив, що без контролю України над тимчасово окупованими територіями люди живуть у небезпечній ситуації, немає свободи пересувань, багато людей виїхали, тому "жодного референдуму там не може бути, і він не може бути легітимним".

Читайте також. Чому Путін міг запропонувати Трампу "референдум" на Донбасі. Пояснення з ПАРЄ

Крім того, Волкер вкотре заявив, що США не визнають анексію Криму та окупацію Донбасу.

"Немає жодних рухів про можливе визнання ситуації з Кримом і немає жодних рухів щодо Східної України. Це принципове питання переговорів", - сказав спецпредставник Держдепу США.

Щодо питання введення на окупований Росією Донбас миротворців ООН Волкер констатував відсутність прогресу через позицію Росії.

"Росія застрягла на своїй позиції, озвученій у вересні минулого року. Вони підтримують лише розміщення сил із захисту місії ОБСЄ. Це не створює умов для подальшого виконання Мінських угод. Нам потрібні справжні миротворчі сили, які забезпечать безпеку, відведення важкого озброєння, контроль за українським кордоном, забезпечать умови, за яких можуть бути проведені місцеві вибори. Коли люди зможуть повернутися додому, відновиться нормальне життя. До цього я не бачу, як може відбутися прогрес. Ми зможемо направити місію лише коли Росія на це погодиться. Саме тому ми ведемо переговори. Без згоди Росії це неможливо", - сказав Волкер.