Вчені з'ясували, кому з динозаврів належить найбільша стопа

Як з'ясували вчені, скам'яніла стопа, виявлена ​​в 1998 році в США, є найбільшою стопою динозавра з відомих на даний момент

Дослідження було опубліковане в журналі PeerJ.

Ще в 1998 році вчені з Канзаського університету розкопали велетенську скам'янілу стопу динозавра в горах Блек-Хілс в штаті Вайомінг, США. Тоді особина, якій належала стопа, прозвали Bigfoot ( "Бігфут"), а тепер знахідку офіційно класифікували як найбільшу стопу динозавра з коли-небудь виявлених.

Стопа, що в ширину досягає практично метра, як було встановлено, належала брахіозавру (які вважаються одними з найбільших тварин, відомих науці). Вони жили на території Північної Америки, охоплюючи східну частину штату Юта на північному Заході штату Вайомінг.  "Це дивно, - відзначає Ентоні Мальтезе, один з дослідників. - Багато інших зауроподів, мабуть, в той час мешкали на менш великих територіях".

"Є ще Австралія та Аргентина, в яких, здається, знаходяться ще більші тварини, але ті скелети були знайдені без ніг", - сказав Еммануель Чхопп, постдокторант відділу палеонтології в Американському музеї природознавства, і співавтор дослідження. "Цей звір явно був одним з найбільших, який коли-небудь ходив по Північній Америці".

Використовуючи різні техніки, в тому числі 3D-сканування, міжнародна група дослідників нещодавно провела детальні вимірювання стопи "Бігфуту" і визначила, що це дійсно найбільша стопа динозавра з відомих на даних момент. Тварина, якій вона належала, жила приблизно 150 мільйонів років тому.