Кривавий Місяць: найдовше затемнення сторіччя онлайн

Сьогодні, у ніч з 27 на 28 липня відбувається повне затемнення Місяця - найдовше за все 21 сторіччя. А поряд можна спостерігати Марс, як яскраву помаранчеву зірку - і все це неозброєним оком!

Cьогодні неозброєним оком спостерігати затемнення зможуть всі жителі України - але це географічно. Якщо у вашому місті погода для споглядання непридатна, то за усіма головними подіями в небі можна буде спостерігати тут, де відбувається пряма трансляція.

Початок  затемнення припадає на 21.24, повна фаза - 22.30, найтемніша фаза - 23.21, кінець повної фази відбудеться о 00.13, а завершиться затемнення - о 01.19.

Затемнення та протистояння Марса буде видно по всій країні (за умови низької хмарності), а для спостережень не потрібні технічні засоби. Спочатку Місяць потемніє, а згодом стане тьмяним з червоним відтінком.  Поруч можна буде роздивитися Марс, як яскраву помаранчеву зірку.

Якщо вам цікаво, чому відбувається затемнення а Місяць набуває червоного кольору, де найкраще спостерігати за подіями наживо, що таке протистояння Марса та як відчути себе "майже науковцем", прочитайте матеріал " Кривавий Місяць на побаченні з Марсом. Коли, де і як спостерігати за подією сторіччя".