Серед росіян набуває поширення міф про "пласку Землю"

Чимало росіян, опитаних фахівцями Всеросійського центру вивчення громадської думки (рос. ВЦИОМ) вважають, що наша планета пласка. Соціологи також з'ясували ступінь довіри росіян до вчених, ставлення до інформації про НЛО і першої висадки людини на Місяць

3% респондентів впевнені, що, "розповідаючи про те, що Земля має форму кулі, вчені навмисно вводять всіх в оману. Насправді планета Земля - ​​плоска". Не змогли відповісти на це питання 4%, зазначається на офіційному сайті установи.

Що стосується довіри до вчених загалом, більшість росіян (59%) вважають, що вчені приховують правду. З них 77%  - ті, котрі не закінчили школу і 45% громадян з вищою освітою.

Думки росіян про те, чи знають вчені істину чи ні, розділилися приблизно порівну: 42% відповіли, що вчені знають істину, ще 41% вважають, що щиро помиляються.

Щодо існування НЛО - 45% росіян - впевнені, що представники позаземних цивілізацій відвідують Землю. Серед них 27% сказали, що вони ховаються від землян, ще 18% вважають, що влада приховує від нас прибульців.

Понад половина опитаних (57%) вважають, що ніякої висадки на Місяць в 1969 році не було, а уряд США нібито фальсифікував документальні матеріали експедиції на Місяць. Вірять у те, що американські астронавти дійсно побували на супутнику Землі, 24% опитаних. 19% не змогли відповісти.

Опитування проведено 29-30 травня 2018 року серед 2 тис. людей, але результати зі згаданих питань з'явилися 27 липня.