Томос не означатиме одержавлення церкви, - Порошенко на святкуванні Хрещення Русі

Урочисті заходи з нагоди 1030-річчя хрещення Київської Русі-України відбуваються за участі глави Української держави Петра Порошенка

Розпочалися урочистості державним заходом на Володимирській гірці біля пам’ятника Святому рівноапостольному князю Володимиру Великому, де виступив президент.

Президент Петро Порошенко зазначає, що українське суспільство очікує на рішення про надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви, суспільство готове до нього. 

Читайте такожВіталій Портников: Хресна хода не поза політикою

Президент особливо підкреслив: "Я гарантую, влада не втручатиметься у суто внутрішні церковні справи.  Але наголошую, проте й іншим державам українська влада не дозволить цього робити. Для того і вважаю конче необхідним обрубати всі щупальця, якими всередині нашого державного організму орудує країна-агресор".

За словами Петра Порошенка, в РФ православна церква лише на папері відокремлена від держави, а насправді вона сама назвалася "скрепою" режиму. 
Президент особливо підкреслив, що віруючі і церковні громади самі вирішуватимуть, чи приєднуватись їм до Помісної Церкви.

Читайте також: Найбільші православні святині України, які захопив Московський патріархат

"Томос, хай пошле нам його Господь, не означатиме, що в Україні постане державна церква. Влада ж, як і раніше, і тепер, поважатиме усі конфесії, не відступаючи від духу і букви Основного закону – Конституції України", - підкреслив Петро Порошенко.

Зранку у Володимирському соборі Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відслужив святкову літургію.

Орієнтовно з 11:30 відбудеться хресний хід "Молитва за Україну"», що завершиться молебнем на Володимирській гірці і молитвою за Україну.

В УПЦ КП запрошують всіх помолитися за Україну, за перемогу і справедливий мир, за єдину Помісну українську православну церкву.

Напередодні до Києва прибула делегація Вселенського патріархату. В центрі міста посилено заходи безпеки. Перекрито рух транспорту за маршрутом проведення хресного ходу. Наразі в центрі міста ситуація спокійна.

На Хрещатику стоять кілька пасажирських автобусів, які привезли парафіян з регіонів до столиці. Люди убрані святково, дехто у вишиванках.

Раніше в МВС повідомили, що для забезпечення громадського порядку 27-28 липня у столиці буде залучено п'ять тисяч правоохоронців.