Велика Британія запровадить податок на фейкові новини

Британська парламентська комісія запропонувала боротися з недостовірними новинами за допомогою додаткових податків. Парламентарії запропонували брати плату за поширення fake news з таких інтернет-компаній, як Facebook, Google і Twitter

Британські народні обранці також вважають за необхідне надати компаніям особливий статус, що передбачає підвищену відповідальність за поширювані дані, передає RFI.

"Ми зараз зіткнулися з кризою використання даних в інтернеті і маніпуляцією персональними даними", - йдеться в доповіді Комісії з цифровим технологіям, культурі і медіа при палаті громад. Доповідь має бути опублікована в неділю, 29 липня, однак деякі її частини вже виявилися у вільному доступі. Комісія також зазначила, що "існуючі юридичні рамки не адаптовані до цифрового світу, що швидко розвивається".

Протягом останніх місяців британська комісія вивчала можливі заходи реагування на появу фальшивих новин і намагалася виміряти силу їх впливу на результати виборів в Сполученому Королівстві.

Президент Комісії Деміан Коллінз вважає, що Facebook і інші платформи повинні посилити захист призначених для користувача даних. Він запропонував переглянути статус інтернет-компаній і покласти на корпорації велику відповідальність за дані користувачів. На думку Коллінза, завдяки цьому компанії більше не зможуть відмовлятися від відповідальності за витік інформації, посилаючись на те, що на їхніх серверах дані "всього лише зберігаються".

Введення податків для компаній, також запропоноване Комісією, має допомогти, зокрема, профінансувати програми навчання цифрової грамотності в Британії.

"Цифрова культура повинна стати "четвертою несучою стіною" базової освіти нарівні з читанням, письмом і математикою", - наголосили представники Комісії.

Британська Комісія також знову звернулася до очільника Facebook Марку Цукербергу з проханням особисто приїхати на засідання, щоб "відповісти на численні запитання, на які Facebook наразі не дав задовільної відповіді". Вперше Цукерберга покликали до британського парламенту в березні, однак мільярдер вирішив відправити на зустріч одного зі своїх заступників.