Чорні діри не знищують те, що в них потрапляє, - вчені

Фізики з Університету Огайо виявили, що чорні діри не оточені палаючими вогняними кільцями, як вважалося раніше

Матеріал опубліковано в Journal of High Energy Physics.

Таким чином, теорія про те, що будь-яка матерія, яка "всмоктується" в чорну діру - знищується, не є правильною.

"Ми не знаємо, що станеться з людиною, яка потрапить в чорну діру. Колишня теорія, на яку ми спиралися, так звана теорія стіни вогню,свідчила, що вона згорить ще до того, як досягне її, - зазначив Самір Матура, один з ініціаторів дослідження університету штату Огайо в Коламбусі. - Однак наші розрахунки показують, що це не так. Що трапиться в той момент, коли астронавт торкнеться цього клубка, можна передбачити тільки за допомогою теорії струн".

Нове дослідження ґрунтується на попередній роботі 2004 року, коли вчені припустили, що чорні діри в основному схожі на гігантські, брудні кулі з "ниток які збираються все більше і більше, коли нові об'єкти втягуються". 

Ця теорія -  відомий парадокс "чорної діри", описаний Стівеном Хокінгом в 1975 році. Досить довгий час вчені вважали, що матерія, яку "проковтнула" чорна діра, не здатна покинути її межі. Ця теорія ускладнилася в 1975 році - відомий астрофізик Стівен Хокінг довів, що чорні діри будуть поступово зникати в певний період після різкої втрати ними енергії.

При цьому, теоретично це неможливо - випаровування чорних дір і народження подібного випромінювання передбачає, що інформація про квантовий стан частинок, які потрапили в чорну діру, буде губитися, що суперечить законам фізики.

Ситуацію обіцяють прояснити вчені з Університету Огайо - вони планують продовжувати досліджувати цей феномен.