Чи треба чистити організм та робити "детокс" дієту. Пояснення біолога

Розповсюджений міф щодо детоксу полягає у тому, що наше тіло в процесі життєдіяльності нібито утворює токсини і "шлаки", і їх треба постійно позбуватись

Про це повідомила біолог, наукова блоґерка та авторка Еспресо.TV Дар’я Прокопик, передає прес-служба МОЗ.

Насправді ж наш організм самостійно вміє робити детокс в печінці та виводити все непотрібне через кишківник, легені та нирки, розповідає Прокопик.

За детокс відповідають спеціальні ферменти, і допомагають їм в цьому вітаміни та амінокислота глутатіон. У результаті, “токсичні” речовини стають розчинними у воді і виходять з організму.

Загалом слабкість, нездорові прояви на шкірі чи у диханні можуть бути спричинені наприклад, браком вітамінів, гормональним дисбалансом, але ніяк не “токсинами”.

Читайте також: Відмовитися від молока та хліба. Чи є здоровий глузд у новомодних харчових трендах

Тиждень детокс-дієти справді допоможе вам схуднути, але лишень за рахунок голоду, втрати води і промивання кишківника.

Утім у "боротьбі зі шлаками" є і деякий підтверджений наукою сенс. Овочі, спеції та чаї забезпечують наш організм речовинами, потрібними для детоксикації.

"Та як все-таки допомогти організму очиститись? Все дуже просто: уникайте "інтоксикації" сміттєїжею, їжте багато свіжих овочів та фруктів, не куріть, відмовтесь від алкоголю і займайтесь спортом", - додає біолог.