Відмовитися від молока та хліба. Чи є здоровий глузд у новомодних харчових трендах

Дар'я Прокопик
31 січня, 2018 середа
14:59

Відмова від молока, користь чи шкода кави, страх глютену, детокс та органічні продукти. Чи реально корисні ці новомодні тенденції

1. Молоко можуть пити лише діти

Ні, не лише. Близько 60% дорослого населення України може перетравлювати лактозу - цукор молока. Це зумовлено генетично. Чи ви є серед цих щасливчиків? Подивіться на самопочуття. Якщо після споживання цільного молока нема здуття, бурління, газів, болю, послаблення, значить, ви можете розщеплювати лактозу.

Ми можемо тимчасово втратити цю здатність в разі інфекційних хвороб чи порушень травлення. 

Якщо ж після молока вам трохи зле, то споживайте лише молочнокислі продукти та сири. В них лактози значно менше або нема. Але виключати молочне повністю небезпечно, адже це найкраще джерело кальцію, вітамінів і корисних жирів.

Творог і сир містять більше кальцію, ніж молоко. Нам радять їсти два-три молочних продукти щодня, і користь від цього доведена мета-дослідженнями.

Зі США, де люди неєвропейського походження не можуть розщеплювати лактозу, до нас іде мода на замінники молока із горіхів, рису та сої. Продажі цих продуктів стрімко зростають. Чи вони є кориснішими? Ні, це принципово різні продукти із тваринним молоком, і їх користь не є доведеною

Який висновок? Споживати молоко та молочні продукти корисно і безпечно. Для повноцінного засвоєння кальцію нам потрібно перебування на сонці та силові вправи. З віком зростає ризик остеопорозу, і тому тим більше треба вживати молочне та бути активними.

2. Чи шкідливий глютен

Глютеном називають запасні білки пшениці та інших злаків. Він шкідливий людям, хворим на целіакію. Ця хвороба проявляється у хронічному запаленні та видозмінах слизової тонкого кишечника і недостатньому поглинанні поживних речовин.

Пожиттєва дієта поки є єдиним заходом для хворих на целіакію. Таких людей на планеті 1-4%.  Чи Вам варто перейти на безглютен?  Ось деякі симптоми, що можуть вказати на проблему:  

  • дерматити і крупачасті висипання на шкірі;

  • в дітей —  дефіцит ваги і повільний ріст;

  • надутий живіт, газоутворення;

  • проблеми зі стулом;

  • блювота.

Непереносимість глютену та/або целіакію має встановити лікар за серологічними тестами та біопсією. Дорогі генетичні тести не є обов’язковими для діагнозу.

Читайте також: Увосьме одна й та сама дієта стала найкращою у світі. Що в ній такого корисного

Тим не менше, безглютенова дієта увійшла в життя понад 4% людей. Чому? Є ринок сертифікованих безглютенових продуктів, і він прагне зростати. Тому нас переконують, що безглютен - це корисно. 

Так, це корисно тим, що люди перестають їсти печиво, піццу, бутеброди і штучні соуси. Але злаки корисні і потрібні, якщо мова йде про каші, пасту чи цільнозерновий хліб. Адже це “повільні вуглеводи”, що дають енергію, вітаміни групи В, клітковину і містять 10-14% повноцінного білка. 

Не варто переходити на сувору безглютенову дієту, щоб почуватись здоровіше. Достатньо відмовитись від “пундиків”.

3. Кава: то вона корисна чи ні

Кава корисна для здоров’я нейронів, судин і печінки. Вона покращує концентрацію, пам’ять та настрій, і навіть допомагає трішечки худнути

Доведена користь кави при хворобі Альцгеймера і профілактиці цукрового діабету. А є люди, в яких кава зменшує шанси паркінсонізму - такі в них гени. 

Кофеїн змушує мозок лишатись бадьорим і активним.

І так, кава не зовсім корисна для шлунку, обміну кальцію, роботи серця і стану тривожності в деяких людей, і до неї виникає звикання та залежність. 

В каві є кофеїн і різноманітні антиоксиданти. Кофеїн нас бадьорить і тішить, але він же викликає звикання. Є люди, організм яких повільно його руйнує, тому кава на них діє довго.

А її надлишок тим часом шкодить серцю.  А є такі, в яких нервова система надто збуджується кофеїном, і виникає тривожність. Ось ознаки того, що не варто пити понад 1 - 2 горнятка кави на день:

  • від кави калатає серце;

  • мокрі долоні;

  • безсоння;

  • болить шлунок чи печінка;

  • тривожність;

  • Ви -жінка в менопаузі.

Антиоксиданти кави впливають на судини, серце, мозок і печінку, і корисні всім.

Як пити каву із користю і подолати залежність:

  • Не збільшуйте дозу для того, щоб збадьоритись. Що менше Ви п’єте кави, то краще вона діє. Для відновлення відчуття бадьорості мозку треба до трьох тижнів утримання від кави. Потім вона знов має шалено бадьорити.

  • Кава змушує нирки втрачати воду сильніше. Тому її слід запивати водою;

  • Вживайте молочні продукти для компенсації невеличких втрат кальцію.

  • Не запивайте кавою їжу. Почекайте трішки із цим задоволенням.

  • Пийте декафеїнізовану каву. В ній є всі корисні речовини, і нема кофеїну.

4. Органічна їжа корисніша за звичайну?

Коротка відповідь - все неоднозначно.

Вирощування органічних продуктів це технологія, аудит і сертифікація. Такі продукти були вирощені згідно із прийнятим протоколом. Наприклад, без застосування синтетичних добрив, гідропоніки, на вільній від пестицидів землі, не ГМО. А якщо це тварини, то вони вільно паслися і гуманно утримувались без застосування гормонів.  І це підтверджено сертифікатом.

В Україні такі товари промарковані лейблом “євролисток”, на них зазначений код країни-виробника та походження сировини та орган сертифікації. А продукти, куплені у бабусь на ринку чи позначені як “Біо” та “Еко”,  не мають відношення до органічної їжі.

Чи органічна їжа краща і безпечніша для довкілля, ніж звичайна? Вона не є більш поживною чи вітамінізованою. “Природні” добрива чи засоби захисту рослин можуть також бути шкідливими.

Читайте також: Сире м'ясо та ягоди. Чому сучасні люди схибилися на дієті первісної людини

Ця їжа може не бути екологічно-безпечною: якщо “органік” товари везуть здалеку, то вони мають значний вуглецевий слід, а отже не є корисними для довкілля. В країнах, де продуктів бракує, органічній городині не місце - там потрібні високоефективні технології вирощування. А вирощування овочів без добрив виснажує землю

Та, безумовно, органічні продукти мають свої переваги. В них значно менший вміст мінеральних добрив, антибіотиків, гормонів та залишків пестицидів. Але зверніть увагу, що споживачі стикаються із пестицидами значно в менші мірі, ніж фермери.

Здебільшого ми стикаємося вже із їх продуктами розпаду. Адже сучасні легальні засоби захисту рослин мають невеликий термін напівжиття.

Чи варто купувати недешеві органічні продукти і як вберегтися від нітратів і пестицидів? 

  • Є “брудна дюжина” фруктів та овочів: полуниці, шпінат, нектарини, яблука, персики, груші, виноград, вишні, селера, томати, перець, картопля. В них дуже багато пестицидів та добрив за звичайного вирощування. Дітям особливо важливо їсти чисті від “хімії” продукти. Бо діти важать мало і, умовно кажучи,  їм  достатньо одного персика, щоб отруїтись.

  • купуйте органічні продукти, що відповідно промарковані; так ви не марно переплачуєте і підтримуєте чесних виробників;

  • Їжте сезонні місцеві продукти. Так ви знизите свої ризики отруїтись і проявите дружність до довкілля.

  • купуйте звичайні продукти, які і без органічного фермерства “чисті”: цибуля, капуста, кукурудза, грейпфрути, авокадо, печериці, баклажани, ківі, стручкова квасоля.

  • Не їжте все сирим: доведено, що термічна обробка будь-яким способом зменшує рівень забруднення пестицидами і їх рештками;

  • заморожуйте ягоди і фрукти: заморозка також руйнує пестициди, але зберігає вітаміни і економить гроші взимку;

  • їжте цільнозернові каші —  замочуйте крупу на ніч, зливайте воду вранці, і варіть. Це зекономить час на варку та виведе рештки фунгіцидів

  • мийте все, що їсте, і замочуйте у воді тепличні овочі.

  • чистіть на овочах і фруктах церу. Це прибирає значну частку засобів захисту рослин. 

5. Детокс. Очищення оргагнізму від токсинів. Чи це працює?

Ще не так давно ми жартували із газетярських порад про “очищення організму від шлаків”.  Та невдовзі і самі почали робити те саме. Тільки називали це модним словом детокс. Що це?

Спершу детоксифікацію - знешкодження отрут - робили в лікарнях людям, що могли померти через високий рівень алкоголю, наркотичних речовин.  Згодом, детокс став дієтичним та оздоровчим трендом.

Прихильники детоксу стверджують, що наше тіло накопичує отрути, “слизові пробки в кишечнику”, що поволі нас вбивають і спричиняють хвороби. Детокс позиціонують як ліки після нездорового способу життя. Ринок детокс-соків в США сягнув  у 2016 році 3.4 млрд доларів.

Детокс це і дієта, і процедури - сауна, колонотерапія, пілінг. Детокс-дієта це фруктово-овочеві та пряні соки. Акцент в харчуванні робиться на свіжі овочі, фрукти, приправу куркумін та часник. Людям рекомендують пити багато води і їсти переважно органічну їжу. За три-сім днів на детокс-дієті і процедур люди справді втрачають вагу і почуваються краще.

Проте, науковці і лікарі не вірять в детокс.

  • Наше тіло само знешкоджує і виводить все зайве через нирки, кишечник і легені.

  • Жодні клінічні дослідження не вимірювали рівень загадкових “токсинів” до і після дієти, вжитку добавок і процедур.

  • В наукових статтях з гастроентерології нічого не згадують про забруднення кишечника. Він насправді не має бути “чистим”, бо там живуть бактерії, що допомагають нам лишатись здоровими.

  • Процедури з очистки кишечнику є потенційно небезпечними і ставлять під загрозу нашу мікрофлору. 

  • Вітаміни в соках руйнуються при виготовленні і зберіганні. Ці соки виготовлені без пастерізації. А, отже, швидко скисають і можуть викликати отруєння. 

  • Так, люди худнуть за кілька днів на безвуглеводній та безбілковій дієті. І втрачають кілька кілограм кишечних бактерій в разі процедур. Але після різкого голодування вага завжди швидко повертається. 

  • Детокс-дієта може призвести до патологічного закислення крові та коми.

  • Найкращим детоксом є схуднення. Наше тіло накопичує в жировій тканині гормони, органічні забруднювачі, а також жиророзчинні вітаміни. При схудненні ми позбавляємось від зайвого.
  • В нашому тілі є своя система детоксу. Гени, що відповідають за знешкодження, можуть активуватись компонентами їжі. На тваринах показано, що цибуля, часник, яйця, всіляка капуста, куркума, фіолетові ягоди, зелений чай та ройбуш, кава і цинк з морепродуктів активують детокс-гени. А речовина бетаїн червоного буряка, фолієва кислота зелені і вітаміни групи В зернових допомагають ферментам знешкодження роботи свою роботу

  • То чи не варто нам споживати ці речовини в пігулках? Чи таки слід періодично пити соки? Ні. Клінічні дослідження на людях ще не довели дієвість та безпеку таких маніпуляцій. Більше того, в малих дозах ці речовини активують гени, а у великих - їх пригнічують. Навіть корисної їжі може бути забагато

  • Найкращий детокс, за словами Catherine Collins, дієтолога з St.George’s hospital, США, це фізичні вправи, збалансована різноманітна дієта на кшталт середземноморської, помірне вживання алкоголю та покинуте назавжди куріння. 

Які би тренди нам не нав’язували, слід завжди пам’ятати про здоровий глузд, доказову медицину, баланс, і рахувати поживну цінність їжі, а не лише калорії.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
військові навчання Arrow 24
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
Співачка померла під час концерту, спіткнувшись об сукню
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
Більше новин