Держспоживслужба пояснила причини масової загибелі бджіл в Україні

Держпродспоживслужба опрацювала понад 80 інцидентів померлих бджіл і у 53% випадках підтвердила наявність хімічних речовин

Про це повідомляє голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в інтерв’ю виданню AgroPolit.

"Ми опрацювали понад 80 зразків, і з них у 53% підтверджувалася наявність хімічних речовин. Проблема є, і вона комплексна”, - зазначив Лапа.

Очільник Держпродспоживслужби також вважає, що на рівні закону має бути визначено, що сільськогосподарське підприємство повинно повідомити органи місцевого самоврядування про те, як воно обробляє поля.

"Надавати потрібно таку інформацію: я буду обробляти поля таким препаратом, такою діючою речовиною, таку територію, відстань, період, за таким методом (повітряний, чи трактором)... Тому ми готуємо законодавчі пропозиції щодо більш детальної регламентації: що треба надавати, кому, і якщо інформація надається в органи місцевого самоврядування, то повинен бути обов’язок посадових осіб останніх інформувати зареєстрованих бджолярів. Я сподіваюся, що коли ми змінимо ці накази та інструкцію кількість зареєстрованих пасік збільшиться”, - підсумував Лапа.

Читайте також: Бджолиний мор. Чому вони знову масово гинуть в Україні

На його думку, інструкція щодо утримання бджіл застаріла, адже у ній є норми щодо висоти паркану, кольору вуликів і багато інших, які зараз навряд чи виглядають реалістичними.

"Наші спеціалісти працюють над пропозиціями до інструкції і якщо не буде підтримки від експертів, ми самі зможемо вийти з пропозиціями щодо спрощення цього документу", - додав голова Держспоживслужби.