У кожному п'ятому оздоровчому закладі порушуються санвимоги, - обстеження

З початку оздоровчої кампанії порушення вимог санітарного законодавства встановлено у кожному п’ятому закладі оздоровлення та відпочинку дітей

Про це повідомляє начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Алла Григоренко. 

Загалом відбулося 10,5 тисяч обстежень дотримання вимог санітарного законодавства у закладах оздоровлення та відпочинку дітей. Порушення вимог санітарного законодавства встановлено у кожному п’ятому закладі - 2283 (22%), що більше, ніж у 2017 році – 17,6%.

Порушення стосувалися невідповідності питної води вимогам санітарних правил за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, відсутності погодженого примірного меню та постачальників продуктів харчування, не проведення дезінфекційних заходів, незавершення ремонтних робіт, неналежного стану або кількості холодильного та технологічного обладнання харчоблоків, несвоєчасного проходження періодичних профілактичних медичних оглядів працівників та допуск до роботи тез проходження медоглядів.

Також було зафіксовано недотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках, порушення технології приготування страв, використання заборонених у закладах оздоровлення харчових продуктів, порушення організації питного режиму, недотримання двотижневого перспективного меню, порушення правил зберігання харчових продуктів, відсутність документів, що засвідчують якість і безпеку харчових продуктів, використання пластмасового посуду багаторазового використання.

Упродовж червня у зв’язку з виявленням зазначених порушень не відкрилося 25 (2017 – 12) закладів оздоровлення/відпочинку. Водночас без погодження із Держпродспоживслужбою було відкрито 42 (2017 – 3) заклади оздоровлення/відпочинку.

Норми харчування закладами оздоровлення в середньому дотримувалися на 98,3%, а закладами

відпочинку на базі загальноосвітніх навчальних закладів - на 84,6%.