"Американські гірки" і пластикова зброя. В США не знають, чи безпечно друкувати пістолети на 3D-принтерах

В США ніяк не можуть визначитись, чи легалізувати креслення для друку зброї на 3D-принтерах. Спочатку накладається заборона, згодом - видається дозвіл, тепер же роботу порталу із кресленнями знову призупинено

Як пише TechCrunch, чиновники вважають, що легалізація цих даних призведе до хвилі насильства в країні, оскільки зброя виявиться в руках злочинців і психічно хворих людей. Тому представники 21 штату звернулися до федеральної влади США з вимогою відкликати дозвіл на публікацію креслень для 3D-друку зброї. Поки що роботу порталу зі схемами призупинили

За даними The New York Times, наразі федеральний суддя Роберт Ласнік ухвалив постанову про припинення роботи інтернет-бібліотеки креслень 3D-друкованої зброї DEFCAD. 

Наступне слухання у справі призначено на 10 серпня. Окреме слухання у цій справі відбудеться в штаті Нью-Джерсі в вересні поточного року.

Колективний позов проти уряду США очолив прокурор штату Вашингтон Боб Фергюсон - команда чиновника спробує скасувати рішення Мін'юсту, який узаконив публікацію даних.

"Люди отримають можливість створювати зброю, яке не підлягає реєстрації, а виявити її за допомогою металодетектора неможливо. Креслення будуть доступні всім незалежно від віку, стану психічного здоров'я і кримінального минулого. Якщо адміністрація Трампа не готова забезпечити нашу безпеку, ми зробимо це самі", - каже Фергюсон.

Проте наразі існує побоювання: якщо прокурорам все ж вдасться встановити остаточну заборону на публікацію креслень для 3D-друку зброї, це призведе до ефекту Стрейзанд, відзначає Tech Crunch. Суть ефекту полягає в тому, що спроба вилучити певну інформацію з публічного доступу призводить лише до її більш широкого поширення в інтернеті.

До цього Мін'юст США скасував обмеження на публікацію креслень для 3D-друку зброї в кінці липня - нові правила мали діяти з 1 серпня. Рішення було прийнято за підсумками суду з конструктором-любителем Коді Вілсоном, який в 2013 році виклав на своєму сайті макети для самостійного виготовлення зброї.

Як все починалося

У 2013 році Вілсон виклав в мережу креслення свого першого надрукованого пістолета The Liberator - однозарядну пластикову зброю 38-го калібру. У пояснювальному тексті він розповів, що друк такого зброї обійшлася йому в $ 10, а вистрілити з нього можна було один раз. Пізніше він зміг удосконалити цю зброю. 

Коли число завантажень цього креслення перевалило за 100 тис., Вілсон отримав вимогу від Державного департаменту США з забороною на публікування подібних документів, пояснивши це тим, що пластикову бойову зброю можна непомітно проносити через рамки металодетектора. Дані про пістолет видалили із загального доступу, а Вілсон подав позов до суду, який врешті виграв - заборону зняли а самому Вілсону видали ліцензію.

Чоловік планував повноцінно запустити веб-сайт defcad.com, де кожен користувач зможе замовити зброю на свій смак, а пізніше надрукувати її на своєму принтері.

Якщо дозвіл поновлять, в архіві креслень з'являться не лише креслення зброї, які розробив Вілсон і його компанія Defense Distributed, але і докладні інструкції по створенню аналогічних пристроїв від інших ентузіастів. Надалі будь-яка людина зможе зайти на сайт, завантажити креслення і надрукувати його на 3D-принтері. У разі,  якщо місцеві закони не забороняють цього.

"Напевно країни, де вільне носіння вогнепальної зброї заборонено, будуть блокувати сайт, - зазначає видання -але, як показує досвід інших країн, обійти будь-яке блокування можна лише в кілька кліків". Проте наразі законодавчий дозвіл чи заборона на зброю такого типу лишається під питанням.