Убиті у ЦАР журналісти могли розслідувати зв'язок ПВК Вагнера з ісламістами, - CIT

За однією з версій, вбивство у Центральноафриканській республіці російських журналістів з Центру управління розслідуваннями може бути пов'язано з їх розслідуванням співпраці приватної військової компанії Вагнера з ісламістами, які раніше входили у коаліцію мусульманських повстанців Селек

Про це з посиланням на низку ознак повідомляє Міжнародна група розслідувачів Conflict Intelligence Team.

За словами колег загиблих журналістів, Орхан Джемаль, Олександр Расторгуєв і Кирило Радченко спочатку збиралися вирушити у Беренго, де у колишній резиденції диктатора-людожера Бокасси російські найманці повинні тренувати урядові сили ЦАР.

Туди співробітників ЦУРу не пустили, після чого вони вирушили до міста Кага-Бандоро на півночі країни.

"Це місто вже потрапляло у центральноафриканські ЗМІ у зв'язку з росіянами у квітні, коли місцеве населення заблокувало легкомоторний літак Cessna c чотирма "російськими військовими експертами", - зазначили у CIT.

Місцева влада тоді заявила громадянам, що місія росіян пов'язана з переговорами з місцевими повстанцями "для встановлення миру у країні".

Втім, у цю версію не повірили ні місцеве населення, ні ЗМІ.

За даними французького політолога-міжнародника Франсуа Дідьє, бійці ПВК розташувалися у районі родовищ корисних копалин на північному сході країни і укладають угоди з місцевими угрупованнями, опозиційними центральному уряду.

Наразі обидва населених пункти, і Кага-Бандоро і Бамбарі, до яких відправлялися російські журналісти, перебувають під контролем угруповань, що раніше входили у Селеку.

"Щоб зрозуміти мотиви зв'язку угруповань екс-Селеки з російської ПВК, звернемося до карти родовищ корисних копалин у ЦАР. На ній видно, що на території, підконтрольній колишній Селеці, є родовища діамантів (позначені на карті синіми квадратами)", - звертають увагу експерти.

При цьому ще у 2017 році росіянами у ЦАР було засновано компанію Lobaye Invest, пов'язану з ПВК Вагнера, гірничодобувними інтересами якої можуть пояснюватися домовленості ПВК з угрупованнями колишньої Селеки на північному сході країни (побічно наявність таких домовленостей підтверджує інцидент з Cessna).

У той же час ведення справ з антиурядовими силами суперечить офіційним заявам РФ про її цілі у Центральноафриканській республіці, у число яких входить "відновлення державної влади на всій території країни".

"Саме завдяки такій однозначній позиції Росія отримала дозвіл СБ ООН на ввезення зброї до країни в обхід ембарго. Можна припустити, що саме розслідування співпраці російських ПВК з противниками центрального уряду ЦАР і було метою фатальної поїздки російських журналістів", - підкреслили у CIT.

Читайте також: Ті, кого там немає. Як воюють і заробляють російські ПВК

Однак, незважаючи на це, наразі не можна однозначно стверджувати, що загибель Джемаля, Расторгуєва та Радченка пов'язана з цим розслідуванням.

Раніше повідомлялося, що 31 липня у 23 кілометрах від міста Сібю були виявлені тіла трьох громадян РФ з прес-картами.

Пізніше з'ясувалося, що вони належать журналістові Орханові Джемалю, режисерові Олександру Расторгуєву і оператору Кирилу Радченку, які на замовлення російського Центру управління розслідуваннями знімали документальний фільм про роботу найманців з РФ.