Іран планує провести масштабні навчання у Перській затоці в найближчі 48 годин, - CNN

Іранський Корпус вартових ісламської революції планує в найближчі 48 годин розпочати масштабні військові навчання в Перській затоці

Про це повідомляє CNN з посиланням на джерела серед американських чиновиків.

За даними телеканалу, навчання можуть бути спрямовані на демонстрацію можливості перекрити Ормузьку протоку.

За словами співрозмовників телеканалу, американська сторона стежить за пересуванням іранських військ і продовжить співпрацю з союзниками.

Зазначається, що Іран має намір провести більш масштабні навчання, ніж зазвичай. Крім того, час проведення подібних навчань також обрано незвично: зазвичай, вони проходять набагато пізніше в році.

За оцінками США, в них можуть бути задіяні сотні військовослужбовців, понад 100 кораблів, а також повітряні та наземні сили, включаючи системи протиракетної оборони.

Ормузька протока, який пов'язує Перську затоку з Аравійським морем, стратегічно важлива для поставки енергоресурсів.

Наразі в Перській затоці є лише один американський військовий корабель USS The Sullivans.

Відносини між Іраном і США загострилися після виходу Вашингтона з угоди щодо іранської ядерної програми та відновлення санкцій проти Тегерана. Дональд Трамп назвав угоду несправедливою та висловив сумнів у тому, що вона обмежить ядерні амбіції Тегерана.

Історична ядерна угода від 2015 року передбачає зняття частини санкцій з Ірану в обмін на обмеження його можливостей зі збагачення та зберігання ядерних матеріалів.

Раніше президент Ірану Хассан Рухані пригрозив США, що "війна з Іраном - це мати всіх воєн" і попросив президента Трампа "не смикати лева за хвіст".