Путін схвалив закони про "російські офшори", щоб мільярдери платили менше податків

Путін підписав пакет законів про створення в Росії спеціальних адміністративних районів (САР), які стануть альтернативою закордонним офшорним зонам

Про це йдеться на офіційному інтернет-порталі правової інформації, пише "Нова газета".

САР з'являться на островах Жовтневий в Калінінградській області і Русский в Приморському краї. Один з федеральних органів влади згодом розробить державну політику і нормативно-правове регулювання в сфері функціонування спеціальних районів. Їхнє функціонування забезпечуватимуть створені керуючі компанії, які, в свою чергу, контролюватимуться регіональними органами влади.

Зареєструватися в російських офшорах і отримати статус міжнародної компанії зможуть лише іноземні юридичні особи. При цьому вони зобов'язані будуть взятм на себе зобов'язання протягом півроку інвестувати в регіон 50 мільйонів російських рублів.

Для міжнародних компаній на території зон з особливим правовим режимом діятимуть спеціальні правила валютних розрахунків і особливий податковий режим.

Про плани влади створити офшори в Росії вперше повідомили "Ведомости". Планувалося, що податки з резидентів зон будуть стягуватися тільки від доходів, отриманих в Росії.

Як в червні писав "Комерсант", в керівництві "Русала" Олега Дерипаски йшло обговорення про перереєстрацію компанії з-за кордону в зоні САР через санкції США.

Так, законопроект про "російські офшори" було ухвалено до 5 серпня - з цієї дати Мінфін США спочатку заборонив американським інвесторам операції з паперами компаній Дерипаски, проте в кінці липня термін було продовжено до 23 жовтня.