СО2 в атмосфері сягнув найвищого рівня за останні 800 тисяч років

Концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі 2017 року досягла максимального рівня за останні 800 тисяч років

Про це свідчить доповідь національного управління з контролю клімату США.

2017-й став другим найтеплішим роком з тих пір, як людство фіксувало температуру - з середини 1800-х років. При цьому, згідно з висновками вчених, навіть якби людство "зупинило збільшення парникових газів в їх нинішніх концентраціях сьогодні, атмосфера все одно продовжувала б нагріватися протягом наступних кількох десятиліть, можливо, століття".

Документ включає в себе дані, зібрані 524 вченими, які працюють в 65 країнах. Судячи з нього, рівень вуглекислого газу в минулому році зріс на 2,2%.

Крім того, атмосферні концентрації метану і закису азоту - потужних нагрівальних газів - були найвищими в історії. Рівні метану виросли в 2017 році на 6,9 частин, рівень закису азоту збільшився на 0,9 частин.

Відповідно до іншої статистики, в минулому році витрати на видобуток нафти і газу виросли, збільшивши частку викопних видів палива в енергопостачанні вперше з 2014 року.

Інвестиції в поновлювані джерела енергії знизилися на 7% в той час, як попит на вугілля зріс, в основному для того, щоб забезпечити потреби азіатського регіону, який швидко розвивається.

Також було встановлено новий рекорд для глобального рівня моря, відбувалося безпрецедентне знебарвлення коралів, і як в Арктиці, так і в Антарктиці спостерігалися рекордно низькі обсяги льоду. З кінця XIX століття планета вже нагрілася приблизно на 1 ° С.