Коли з'явилися перші вулкани в Сонячній системі, - дослідження

Перші вулкани з'явилися в Сонячній системі в перші 3 млн років життя, або 4 564 млн років тому

До такого висновку прийшли вчені з Центру космічних польотів НАСА імені Джонсона, проаналізувавши метеорит NWA 11119, що впав у Месопотамії , дослідження опубліковане в журналі Nature Communications.

Сонячна система почала формуватися близько 4,6 млрд років тому в результаті гравітаційного колапсу газу і пилу всередині гігантської молекулярної хмари. Першим сформувалося Сонце, а потім з протопланетного диска небесного тіла з'явилися інші планети.

Тепер дослідники з НАСА встановили, коли в Сонячній системі з'явилися перші вулкани. Справа в тому, що цю інформацію неможливо отримати з Землі - літосфера планети постійно оновлювалася через рух плит і вулканізм, через що в надрах не залишилося зразків "первинної" матерії Сонячної системи.

Вчені досліджували шматок одного з найдавніших астероїдів, який складається з пироксенів, польового шпату, плагіоклазу і інших вулканічних порід.

"Вік цього метеорита - найстаріший з усіх магматичних метеоритів, який коли-небудь було зафіксовано", - сказав професор та директор Інституту метеорології Карл Агі. "Це незвичайний тип, який говорить нам, що не всі астероїди виглядають однаково. Деякі з них виглядають майже як кора Землі, тому що вони такі світлі і повні SiO2. Вони не тільки існують , але й були, коли вулканічна активність лише зароджувалась в Сонячній системі ".

Проаналізувавши ізотопи всередині об'єкта, дослідники прийшли до висновку, що він утворився приблизно через 2,5-3,5 млн років після запуску термоядерних реакцій в надрах світила, тобто близько 4 564 млн років тому.

"Метеорит NWA 11119 - перший доказ того, що вулкани виникли в Сонячній системі ще до того, як народилася Земля і інші кам'янисті планети. Відкриття і вивчення інших схожих астероїдів допоможе нам зрозуміти, як виник прабатько NWA 11119 і як з'явився Меркурій, який має схожий склад".