Україна, США, Британія та ще 8 країн ОБСЄ закликали Росію вивести війська з Грузії

Неофіційна "група друзів Грузії" в ОБСЄ, до якої увійшли Україна, США, Велика Британія, Канада, Швеція, Чехія, Польща, Естонія, Латвія, Литва та Румунія, закликала Росію вивести війська з грузинських Абхазії та Південної Осетії

Про це повідомляє у Twitter прес-служба посольства Грузії.

"Ми підтверджуємо нашу повну підтримку суверенітету та територіальної цілісності Грузії в її рамках міжнародно визнані кордонів. 10 років після російського військового вторгнення до Грузії ми глибоко занепокоєні продовженням окупації грузинських територій та наголошуємо на необхідності мирного вирішення конфлікту, заснованого на цілковитій повазі до Статуту ООН, Гельсінського Заключного акту, основних норм і принципів міжнародного права. Ми закликаємо РФ скасувати визнання так званої незалежності грузинських Абхазії та Південної Осетії", - йдеться у заяві.

11 країн ОБСЄ наголосили, що впродовж 10 років після російського вторгнення окуповані території не можуть користуватися здобутками, яких досягла вільна Грузія.

"За десять років після війни у ​​серпні 2008 року Грузія добилася прогресу у зміцненні демократії та належного врядування, а також у процесі європейської та євроатлантичної інтеграції та економічного розвитку. Розчаровує, що ці переваги не можуть бути використані жителями грузинських регіонів Абхазії та Південної Осетії. Ми віримо, що мирне врегулювання російсько-грузинського конфлікту матиме трансформаційний ефект не лише на Грузію, але і на регіон в цілому", - зазначають країни ОБСЄ.

Російські війська атакували Грузію 8 серпня 2008 року. Після окупації частини Грузії російськими військами та етнічних чисток грузинських сіл навколо Південної Осетії було досягнуто угоду про припинення вогню за участі міжнародних посередників.

Читайте також: Десять років агресії проти Грузії: з чого починався новітній російський реваншизм