"У мене немає і не може бути ностальгії за СРСР", - Лайма Вайкуле

Відома латвійська співачка Лайма Вайкуле під час гастролів до Одеси відповіла на запитання про Радянський Союз, "залізну завісу", а також про Крим та Євросоюз

За її словами, вона не шкодує про припинення існування СРСР, передає Думская.net.

"Ні і ні! У мене немає і не може бути ностальгії за СРСР! Я щаслива, що все це зруйнувалося. Хоча було важко. Може, це і вам належить пройти в Україні. У 90-х я побачила людину, у якої замість взуття були взимку газети. Перехід був дуже важким. Я в політиці нічого не розумію, але якщо ви вступите в Євросоюз ... Я знаю, що будь-який перехід дуже складний. Ми пройшли це. У Латвії десять років була злидні. Але сьогодні ми - щасливі", - зазначила вона.

Окрім того, за словами Вайкуле, творчим людям набагто краще без СРСР та радянської цензури.

"Яке щастя сьогодні для молодих виконавців! Узяв, зняв на телефон і виставив свою творчість в інтернет. Раніше навіть мріяти про це не можна було! Були художні ради. Я була невиїзною. Міністерство культури СРСР відправляло мене на міжнародний конкурс, а в цей же час інші інстанції говорили, що мені не можна їхати. Це був такий жах. Не знаєш, що одягнути. Не знаєш мови. Ти як щеня, викинуте у воду. Тому у молодих зараз таке щастя. Вони не розуміють, які вони щасливі. Для них всі двері відкриті. Люди світу!" - пояснила співачка.

Що стосується тимчасово окупованого росіянами українського Криму, то Вайкуле однозначно проти виступів на півострові, доки там не буде відновлено законну владу:

"Я чудово розумію, про що ви мене питаєте. Загалом, я є далекою від політики, але щодо Криму можу сказати однозначно - я туди не поїду, який би гонорар мені не пропонували".