Знімальна група фільму "Стус" обіцяє повернути до картини сцену судилища за участю Медведчука

Творчий колектив на чолі з режисером Романом Бровком обіцяє обов'язково включити до художньої кінострічки "Стус" сцену суду над поетом, котру перед цим вирізали через персожана, що зображує тодішнього молодого київського адвоката, а нині впливого політика Віктора Медведчука

Відповідну заяву розміщено на офіційній сторінці стрічки в мережі Facebook.

Насамперед, знімальна група визнає, що сцену суду було свідомо видалено "з останніх драфтів сценарію".

"Зокрема, після розмови з сином поета... Крім того, розуміючи, що картина виходитиме в прокат в розпал передвиборчої кампанії, ми не хотіли робити пам’ять про велику людину інструментом політичних впливів та аргументів", - пояснюють своє попереднє рішення кінематографісти.

Втім, розуміючи суспільну значущість теми, з огляду на кількість прохань з боку громадськості повернути сцену до фільму, протягом останньої доби було зібрано продюсерську групу, щоб "розглянути можливість вшанувати суспільний запит за присутність в художній картині про поета епізоду суду за участі його адвоката".

Тепер ця сцена неодмінно буде у стрічці, запевняють її творці:

"Ми визнаємо, що, видаляючи з останнього драфту сценарію серед іншого і цю сцену, ми не достатньо відповідально підійшли до аналізу її значущості для суспільства.

Ми вдячні українцям за увагу до нашого проекту і впевнені, що з такою силою громадянського суспільства, як в Україні, ми здатні перемогти будь-які негаразди.

Найближчим часом сцену буде дознято, про що ми повідомимо медіа окремим прес-релізом".

Слід зауважити, що за словами Дмитра Стуса, він зустрічався зі сценаристами фільму, але ні про що не просив.

"Для мене весь цей фільм, м'яко кажучи, смішний і неприйнятний. Але якщо хочуть, нехай знімають", - наводить його слова ТСН.

При цьому на сторінці кінокартини зазначається, що відеозапису з відповідним проханням Стуса-молодшого у них немає, але таке буцім-то справді мало місце.