Понад сто діячів європейської культури закликали Росію звільнити Сенцова

Понад сто відомих представників культури і мистецтва, серед яких міністр культури Франції Франсуа Ніссен, режисери Жан-Люк Годар та Кен Лоуч, закликали звільнити українського політв'язня Олега Сенцова

Текст відкритого листа оприлюднило Le Monde.

"Сенцов знаходиться в Росії вже більше чотирьох років. Його засудив до 20 років позбавлення волі російський військовий суд, який явно не дотримувався права захисту, що є порушенням міжнародного права і основних норм справедливості" - йдеться в листі.

Як пишуть автори листа, Сенцов вмирає, тому що він має дисидентські погляди. Його життя під загрозою через його ідеї, так, як це було за часів комуністичного режиму.

"У той час як самопочуття Сенцова погіршується день у день, ми повинні діяти. І ми повинні діяти швидко. Не діяти - значить дати Сенцову померти. Це буде відмовою від наших цінностей і наших принципів", - резюмували діячі культури.

На їхню думку, різноманітність, розбіжність і дискусії в мистецтві - це шанс для демократії, свободи, прогресу. Свобода вираження думок і свобода творчості не можуть припинитися там, де починається інакомислення.

Автори пропонують всій міжнародній спільноті приєднатися до звільнення Сенцова.

Серед тих, хто поставив свій підпис під цим листом - легендарний французький режисер Жан-Люк Годар, класик європейського кіно Кен Лоуч, відомий представник американського незалежного кіно Девід Кроненберг, кінорежисер і сценарист Жак Одіар, бельгійський режисер і продюсер Жан-П'єр Дарденн, знамениті режисери Бертран Таверньє, Режи Варньє, Фредерік Вайзман, Константен Гаврас, Олів'є Накаш та багато інших.

Звернення також підписали товариство авторів і драматичних композиторів (SACD), товариство мультимедійних авторів (SCAM), асоціація авторів-продюсерів (ARP), товариство режисерів фільмів (SRF), асоціація директорів і продюсерів франкомовних режисерів (ARRF, Бельгія).