Як виглядав найдавніший птерозавр, - дослідження

Виявлений в штаті Юта череп птерозавра дозволив вченим дізнатися, що в найдавнішого літаючого ящера під підборіддям був мішок, схожий на той, в якому сучасні пелікани зберігають свій улов

Дослідження опубліковане в журналі Nature Ecology & Evolution.

Крилаті ящери тріасу - досить рідкісна знахідка: на сьогоднішній день описано всього 30 особин, вигляд яких здебільшого відновлювали всього по кількох кістках, іноді навіть по одному хребцю або фрагменту черепа.

З них C. hanseni зі штату Юта - найдавніший: всім знахідкам з цього родовища десь 201-210 млн. років. Екземпляр зберігся краще за інших: в руках у вчених є повний череп, велика частина зубів і фрагмент фаланги.

C. hanseni був великою твариною: розмах крил становив 1,5 метра. Він не був птахом (птерозаври - це перехідна ланка між динозаврами і птахами), але літати вмів; в пащі у нього було 112 гострих зубів.

За черепом з пісків Юти вчені встановили досі невідомі факти про життя C. hanseni. Мабуть, крилатий ящір мав гострий зір, але досить слабкий нюх.

Розширення кістки на черепі вказує на те, що вона утримувала незвично велику вагу м'яких тканин - можливо, шкіряний мішок, такий, як у сучасних пеліканів.

Однак, зазначають вчені, на відміну від пеліканів, C. hanseni харчувались не рибою: в пустельній місцевості, де жили ці тварини, великих водойм не було, і раціон C. hanseni швидше за все складався з рептилій.