Якщо ви погано чистите зуби, у вас більше шансів захворіти на пневмонію, - вчені

Якщо ризик виникнення порожнин і втрати зубів був недостатнім для стимуляції чистки зубів, нові дослідження наводять докази того, що погана гігієна рота може кепсько впливати на легені

Про це пише Science Alert.

Було виявлено, що потенційно небезпечні зміни в мікрофлорі рота пробиваються вниз по дихальних шляхах, і це пояснює підвищений ризик пневмонії у літніх людей з поганою гігієною порожнини рота. Мікроби в слині є найбільш імовірним джерелом пневмонії.

Епідеміолог Йошіхіса Ямашита з Університету Кюсю в Японії провів аналіз з метою взяття зразків цих потенційно загрозливих .

У добровольців вони виявили дві домінуючі групи бактерій. Один з видів містив Prevotella histicola, Veillonella atypica, Streptococcus salivarius і Streptococcus parasanguinis.

Добре, якщо ці назви вам не знайомі, аде саме ці бактерії пов'язані з підвищеним ризиком смерті від пневмонії. Попередні дослідження також виявили цю групу як більш поширену серед літніх людей.

"Ця бактеріальна група була більш переважаючою серед літніх людей з меншою кількістю зубів, більш високим індексом порожнин і відсотком карієса", - каже Ямашита.