У Німеччині пропонують Євросоюзу створити незалежну від США платіжну систему

Європейський Союз повинен створити незалежні від США платіжні системи, якщо він хоче зберегти ядерну угоду з Іраном, від якої відмовився президент Дональд Трамп

Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас, передає Reuters.

""Кожен день живої угоди - це краще, ніж вибухонебезпечна криза, яка в іншому випадку загрожувала б Близькому Сходу. Ось чому необхідно зміцнити європейську автономію, створивши платіжні канали, незалежні від США, Європейського валютного фонду і SWIFT", - вважає міністр.

ЄС хоче захистити свою торгівлю нафтою з Іраном, і розглядає можливість розрахунків у євро з Центральним банком Ірану, в обхід фінансової системи США. Іран також вважає, що європейці повинні гарантувати продовження купівлі нафти і те, що Іран матиме доступ до платіжної системи SWIFT.

Читайте також: Іранський поворот Трампа: чому США виходять з іранської ядерної угоди та що очікує на регіон

Про вихід США з ядерної угоди з Тегераном американський президент Дональд Трамп оголосив у травні. Угода була підписана між Іраном, Сполученими Штатами, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Росією та Китаєм. Відповідно до неї Тегеран мав відмовитися від своєї ядерної програми в обмін на відмову решти учасників угоди від санкцій проти Ірану. Трамп цю угоду неодноразово критикував, стверджуючи, що іранська влада умов договору не дотримується.

Після виходу Вашингтона з договору Штати оголосили про відновлення всіх колишніх обмежень проти Тегерана до листопада. Вони стосуватимуться серед іншого іранської промисловості, торгівлі і золотодобувної промисловості, а також паливно-енергетичного комплексу.

У відповідь Іран пригрозив заблокувати поставки нафти в Перській затоці.