Кого затримали за напад на Гандзюк і як вони скоїли злочин. Нові деталі розслідування

Стали відомі деталі нападу на активістку Катерину Гандзюк у Херсоні, а також деякі відомості щодо п'ятьох затриманих

Про це йдеться у матеріалі газети "День".

Зазначимо, що вчора Херсонський міський суд заарештував на 60 діб без права застави двох підозрюваних у справі нападу на Гандзюк. Ці чоловіки - Володимир Васянович 1995 року народження та Сергій Торбін, яких затримали на херсонському автовокзалі 17 серпня.

Наразі відомо, що:

За словами прокурора, ці двоє чоловіків є співучасниками замаху відповідно до показів інших учасників справи.

В матеріалах фігурують протоколи допиту Віктора Горбунова, якого вже арештували на 60 діб 20 серпня. У матеріалах вказується громадянин на прізвище Вишневський, який стверджує, що виконавцем замаху є чоловік із позивним "Мураха".

Сьогодні Херсонський міський суд буде обирати запобіжний захід іще двом затриманим. Ймовірніше за все, йдеться про Вишневського та, можливо, Грабчука (прізвища останнього нечітко чутно на запису з засідання суду).

Таким чином, наразі відомо про п’ятьох затриманих, яких підозрюють в організації замаху на Катерину Гандзюк. Це Горбунов, Торбін, Васянович, Вишневський і Грабчук.

 

Як відбувався злочин.

Слідчі вважають, що Горбунов 6 липня придбав дві пляшки розчину акумуляторної сірчаної кислоти у Каховці. Кислота зберігалася на складі ТОВ "Зерма-Україна", відповідно до свідчень продавця.

Горбунов під час допиту наголосив, що організувати замах на Гандзюк йому та іншим співучасникам запропонував саме Торбін.

Горбунов розповів, що, за словами Торбіна, Гандзюк – корумпований чиновник з проросійськими поглядами, через що їй потрібно завдати тілесних ушкоджень. За словами Горбунова, він отримав $300 за покупку кислоти від Васяновича та не брав участі у подальших діях. Він також упізнав на відео Грабчука як чоловіка, який біжить від будинку Гандзюк.

Вишневський під час допиту зауважив, що вчинити злочин Торбін запропонував йому, Васяновичу, а також його другу з позивним "Мураха". Кожному з них мали виплатити по $500.

Вранці 31 липня Вишневський, Васянович і "Мураха" прибули до будинку Гандзюк на автівці Торбіна. Вишневський та "Мураха" вийшли з авто, Васянович залишився в авто. Через деякий час до будинку під’їхав автомобіль, на якому Гандзюк їздила на роботу. Про це Вишневський повідомив Васяновичу, який почав рухатися в бік магазину "АТБ" – це був сигнал, що зараз із будинку вийде потерпіла.

"Як саме "Мураха" обливав кислотою Гандзюк Вишневський не бачив. Через деякий час він повернувся до місця проживання в Олешки, де вже знаходився Васянович та "Мураха". Через декілька днів до них приїхав Торбін, який дав по 500 доларів США", - пише видання.