Королівські винищувачі Великої Британії перехопили над Чорним морем протичовновий літак з Росії

Винищувачі Typhoon ( "Тайфун") королівських ВПС Великобританії були підняті в повітря з румунської бази "Міхаіл Когелнічану" через наближення російського протичовнового літака-амфібії Бе-12 до повітряного простору НАТО над Чорним морем

Про це в п'ятницю, 24 серпня 2018 року, інформує офіційний сайт британського Міноборони.

"Винищувачі Typhoon королівських ВПС завадили російському патрульному літаку морської авіації потрапити до повітряного простору НАТО ", - йдеться у повідомленні.

Інцидент стався ще 23 серпня. За даними британського військового відомства, російський військовий літак Бе-12 летів з Криму в південно-західному напрямку над акваторією Чорного моря.

За словами пілота "Тайфуни" з 1-ї ескадрильї 135-го експедиційного авіакрила, який знаходився на чергуванні в режимі негайної бойової готовності, британські винищувачі злетіли "у відповідь на те, що російський Бе-12 здійснював маневри над Чорним морем".

"Наша прихильність НАТО і європейській безпеці є непохитною, чи то в небі над Чорним морем і над Балтикою, чи то на суходолів Естонії, наші дії містять чітке послання (для росіян - ред.): ми готові колективно відповідати на будь-який акт агресії, і ми підтримуємо наших східноєвропейських союзників в стримуванні будь-яких загроз, з якими вони стикаються", - прокоментував цей випадок міністр оборони Сполученого Королівства Гевін Вільямсон.

Міністерство оборони Великої Британії відзначає, що вже "вдруге за тиждень літаки Королівських ВПС, що перебувають у складі повітряного патрулювання НАТО, були підняті, щоб протидіяти провокації російського літака і надати підтримку Румунії та союзникам НАТО".