Кучма назвав три найбільші помилки України за роки Незалежності

За 27-річний період власної державної незалежності українська держава і суспільство припустилися хибних дій у трьох важливих ситуаціях

Йдеться про Будапештський меморандум, бездіяльність після Помаранчевої революції та відсутність реакції на узурпацію влади Віктором Януковичем у 2010 році, заявив Радіо Свобода президент України у 1995-2005 роках Леонід Кучма.

"Те, як ми відмовилися від ядерної зброї та підписали Будапештський меморандум без справжніх гарантій безпеки від усіх великих держав. Ми (і я, і попередня влада, яка й розробляла цей документ) виявилися не готовими до того, що у світовій політиці такого рівня обіцянки можуть бути порожніми, що можливі такі лицемірство та цинізм", - наголосив він.

Читайте такожНезалежність - це шанс

Окрім того, Кучма вважає, що після перемоги Помаранчевої революці зими 2004-2005 років "владою була згаяна енергетика нації", а кадрова та економічна політика до 2007 року проводилася "бездарно". 

"Це привело не лише до ганебного падіння темпів зростання, але й до зневіри та апатії народу. Історичний шанс тоді було втрачено", - наголосив політик.

Читайте такожВіталій Портников: це свято перед грозою

Ще одним провальним моменто Кучма назвав "те, як Януковичу дозволили узурпувати владу в 2010 році, що привело до насильства над Конституцією, скасування політреформи, підписання Харківських угод, зрештою, і до відмови від асоціації з Євросоюзом".

"Якби суспільний спротив почався у момент цього фактичного перевороту, можливо, його наслідки були б не такими тяжкими", - додав екс-президент.