Журналісти пояснили, як п'яні за кермом уникають покарання

Позитивний результат перевірки на алкоголь для водіїв - не обов'язково є доказом у суді. Українським водіям, яких упіймали за кермом напідпитку, завдяки суддям та шпаринам у нормативно-правових актах зазвичай вдається уникнути покарання

До прикладу, судді посилаються на наказ МВС від 1 березня 2010 року, в якому є затверджений перелік техзасобів для проведення перевірки водіїв на алкогольне сп'яніння. В цьому переліку є лише п'ять алкотестерів, але немає "Драгера 6820". Звідси і аргументація суддів - якщо алкотестера немає у переліку затверджених спецзасобів, значить його результати не можна вважати доказом, пояснює DW.

Втім, в МВС запевняють, що алкотестер - найменша лазівка, через які суди спускають на гальмах справи за водіння у нетверезому стані.

"Ця шпаринка не для масового використання, - говорить директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко. - Масово використовують у нас інші шпаринки. Наприклад, якщо справа не розглядається протягом тридцяти днів, вона "згорає".

Читайте також: Українці тисячами вбивають один одного в аваріях на дорогах. Чому так відбувається

Окрім того, згідно із ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, суд може віддати справу на розсуд трудового колективу або не притягати порушника до відповідальності через малозначність діяння. Тож МВС хоче прибрати цю норму з кодексу.

"А поки що статистика водіння у нетверезому стані в Україні вражає. Торік патрульна поліція зафіксувала 114 тис. водіїв напідпитку за кермом. З початку цього року - вже близько 60 тис. 2 тис. аварій цьогоріч на дорогах країни сталися через водіння у нетверезому стані", - підсумовується у матеріалі.