У Китаї знайшли останки нового виду птахоподібних динозаврів

Спільна експедиція китайських та американських науковців виявила на заході Китаю скам'янілий скелет рептилії, схожої на птаха

Про це повідомляє Current Biology.

Тварина жила на початку крейдяного періоду, тобто тоді,  коли птахи на Землі вже були, а отже даний вид не міг бути їх предком. 

Рептилія мала тонкі і короткі передні кінцівки, не пристосовані до будь-якого участі в пересуванні, і задні ноги, які свідчать про адаптацію до швидкого бігу.

Новий вид, названий Xiyunykus pengi, відноситься до групи альваресзаврів - викопних рептилій, останки яких були вперше виявлені в осадових породах Аргентини на початку 1990-х років.

Відносно невеликі (близько 20 кг) тварини були пристосовані до швидкого бігу. Харчувалися альваресзаври, швидше за все, всілякої дрібною живністю і падаллю.

Типовою ознакою цих тварин, крім специфічно влаштованого скелета, є дрібні зуби, які також нагадують зубастих птахів крейдяного періоду, на зразок іхтіорнісів.

Однак альваресзаври не завжди виглядали так. Ранні представники групи мали довгі передні кінцівки і нормальні "хижі" зуби. А потім їх еволюція пішла химерним шляхом і в анатомії проявилися типові пташині ознаки, які, однак, не мали ніякого відношення до птахів, які на той момент вже з'явилися.

Як підкреслюють автори відкриття, їхня знахідка цікава саме цим: ілюстрацією того, як у різних груп організмів в ході їх розвитку формуються однакові риси. Знайдений екземпляр за життя був "підлітком" близько 9 років  і важив близько 15 кг.