Telegram видаватиме дані ймовірних терористів спецслужбам. Усім, окрім російських

Сервіс Telegram буде за рішенням суду видавати спецслужбам дані про номер телефону користувача і його IP-адреси

Про це йдеться в оновленій політиці конфіденційності компанії.

В одному з нових пунктів з'явилося правило, що Telegram може передати спецслужбам IP-адреса і номер телефону користувачів, підозрюваних в тероризмі. Для цього правоохоронним органам потрібно буде відправити запит до адміністрації месенджера і прикласти до нього рішення суду. Виключення становитимуть лише спецлужби Росії: звернення від них компанія не розглядатиме взагалі.

У новому пункті політики конфіденційності месенджера Law Enforcement Authorities  йдеться:

"У випадку, якщо Telegram отримує судове розпорядження, яке підтверджує, що ви підозрюєтеся в тероризмі, то ми можемо розкрити вашу IP-адресу та номер телефону відповідним спецслужбам. На даний момент подібних ситуацій не було. Якщо ж такий випадок станеться, то інформація про це буде опублікована в каналі @transparency в звіті за кожні півроку ".

Творець Telegram Павло Дуров прокоментував рішення у себе в Telegram: "Незалежно від того, чи будемо ми коли-небудь користуватися цим правом, така міра повинна зробити Telegram менш привабливим майданчиком для тих, хто займається тут розсилкою терористичної пропаганди" .

Рішення щодо виключення російських спецслужб він пояснив намаганням російської влади отримати доступ до особистого листування користувачів.

Представники компанії відзначили, що раніше ніколи не працювали зі спецслужбами або урядами різних країн, а також не видавали дані владі, і надалі далі не має наміру передавати спецслужбам ключі шифрування від листування користувачів.

Раніше російські ЗМІ повідомляли, що IP-адреси веб-версії Telegram - web.telegram.org і t.me - 10 липня зникли з реєстру заборонених в Росії сайтів. Представники Роскомнадзора заявили, що не змінили своєї позиції щодо роботи месенджера.

Читайте також: Контролювати не можна, заборонити. Як Росія блокує Telegram та чому це безглуздо