У Росії BlaBlaCar та LiveJournal мають передавати інформацію про користувачів до ФСБ

У Росії поповнився реєстр серверів та сайтів, які, за "законом Ярової", мають півроку зберігати та передавати інформацію ФСБ, МВС та іншим компетентним органам

Про це повідомив громадський проект "Роскомсвобода".

Понад ще півсотні сайтам та сервісам доведеться ділитися усім внутрішнім листуванням, файлами, дзвінками та іншими діями користувачів.

Найбільш відомими новачками після чергового оновлення реєстру ОПІ з боку Роскомнагляду виявилися блоґова платформа LiveJournal.com, відеохостинг і агрегатор ліцензійного відеоконтенту Rutube.ru, який належить "Газпром-медіа", сервіс онлайн-оголошень Avito.ru, програмна платформа побудови соціально-розважальних інтернет-сервісів fotostrana.ru, сайт онлайн-знайомств loveplanet.ru з 20 мільйонами користувачів і російська "онлайн-філія" найбільшої в світі спільноти попутників BlaBlaCar — blablacar.ru. Тепер спецслужби отримають повний контроль над усіма даними користувачів цих ресурсів.

Також в оновленому реєстрі ОПІ опинилися, зокрема, російська соціальна мережа рекомендацій mirtesen.ru з 12 млн відвідувачів на місяць, власник відомого в минулому месенджера Qip — ТОВ "Медіа Світ", яка також володіє електронною поштою mail.qip.ru і сервісом зі створення та використання форумів borda.ru.

Разом з тим, в оновлений перелік включили аполітичні інтернет-магазин товарів для творчості і рукоділля Арт-волна.рф, інтернет-магазин парфумерії, косметики і біжутерії Cashparfum.ru і Dolcevita-Vivasan.ru, а також сайт допомоги з підбору та установки вікон ПВХ yahroma-okna.com.

Зазначимо, раніше в реєстр ОПІ були внесені сервіси "Яндекса", Mail.Ru, "Рамблер", месенджер Telegram, соціальні мережі "ВКонтакте" і "Одноклассники". Загалом на поточний момент в цьому переліку значиться 152 записи, які можуть включати від одного до декількох десятків інтернет-ресурсів, якщо вони належать одній юридичній особі.