Вчені знайшли спосіб перетворити будь-який тип крові на універсальний

Дослідники з Університету Британської Колумбії знайшли методику, яка могла б зробити всю донорську кров суміжною з усіма пацієнтами, незалежно від типу крові донора або реципієнта

Про це пише канадський суспільний мовник СВС News.

Біохімік Стівен Візерс видобув із бактерій кишівника людини 20 тис різноманітних зразків ДНК та виявив, що деякі з них здатні виробляти ензими, спроможні трансформувати кров. 

За його словами, застосування цих бактерій дозволяє змінювати групу крові людини у 30 разів швидше, ніж відомі нині способи. “Візерс вважає, що його успіх пов’язаний із новими технологіями метагеноміки, недоступними його попередникам. Ці технології дозволили йому вирощувати та досліджувати бактерії кишівника у великих кількостях. Завдяки цьому він зміг розшукати мікроорганізми, які найкраще підходили для цього завдання”, -  запевняє CBC News.

“Для того, аби метод трансформації крові вийшов за межі лабораторії, потрібен час. Аби дозволити використовувати трансформовану кров у переливанні, слід провести значні дослідження”,  - підсумовується у статті.

Кров людська належить до чотирьох типів: A, B, AB і O. Те, що їх відрізняє, - крихітні молекули цукру на поверхні еритроцитів. Крові А, В та АВ мають молекули цукру, що відрізняються, і визнаються імунною системою, тому, якщо пацієнт отримує кров несумісного типу, може виникнути небезпечна імунна реакція проти клітин крові. 

O-негативна кров, однак, не має цих молекул цукру, і тому практично невидима для імунної системи, тому вона універсальна для всіх одержувачів.

Ключ до створення універсально сумісної крові А, В і АВ полягає в тому, щоб знайти молекулярні ножиці, здатні ефективно зняти молекули цукру. Дослідники шукали такі інструменти з початку 1980-х років, з обмеженим успіхом.   

І ними виявилися бактерії кишечника людини. Наша кишкова стінка покрита цукровими структурами, званими муцинами, які на їх поверхні мають ті самі молекули цукру, які зустрічаються на різних типах еритроцитів. За словами Уізерса, "цілком імовірно, що бактерії кишечника розвивали здатність розщеплювати деякі з цих цукрів для отримання енергії для себе, тому мікробіома кишечника здавалася гарним місцем для пошуку".

Вчені видобули 20 000 різних зразків ДНК з бактерій кишечника, взятих з фекаліями людини, і виявили декілька з них, які могли б виробляти ферменти для виконання цієї роботи. З них помітили новий клас ферментів, який був особливо корисним при розщепленні цукрів. "Він може робити це приблизно в 30 разів швидше від попереднього найкращого кандидата", - йдеться у матеріалі.