Світовий океан поглибшав на 8 сантиметрів, - дослідження

На основі супутникових даних міжнародна команда вчених дійшла висновку, що за останні 25 років рівень Світового океану виріс на 7.7 ​​см

Матеріал опубліковано в журналі Earth System Science Data.

Зростання рівня йде з середньою швидкістю 3.1 мм в рік і при цьому прискорюється на 0.1 мм щорічно. Автори дослідження спробували оцінити внесок різних обставин в спостережувану картину.

За їх підрахунками, теплове розширення води поки грає провідну роль - 42%. На частку танення морських льодів, а також льодовиків Гренландії і Антарктиди припадають 21%, 15% і 8% відповідно. Поки не зрозуміла роль стоку води в океан через річки - вчені відзначили, що невизначеність тут занадто велика для того, щоб робити якісь висновки.

Дослідження охопило дані з супутників з 1993 року. Для дослідження були використані дані місії TOPEX / Poseidon, океанографічного проекту "Арго" і гравіметричного супутника GRACE.

Рівень Світового океану вважається одним з найважливіших індикаторів змін клімату на планеті. Інші - це температура океану і поглинання їм тепла, концентрація парникових газів, кислотність вод океану, стан льодовиків і стан морського льоду.

Підвищення рівня моря загрожує в першу чергу острівним державам, державам з протяжною береговою лінією - наприклад, Нідерландам і Нігерії. Якщо рівень Світового океану підніметься на 200 мм, під воду повністю піде острівна держава Тува.