Патріарх Варфоломій на зустрічі з Гундяєвим відмовився від підозрілого напою

В мережі оприлюднено відео офіційної частини зустрічі вселенського патріарха Варфоломія й очільника Російської православної церкви Кирила (Гундяєва), яке виглядає дуже примітним

Воно з'явилося на сторінці Української православної помісної церкви, і на ньому видно, що в момент, коли один зі співробітників кремлівської спецслужби ФСО, що забезпечують охорону Кирила, подавав напої і глава РПЦ вже брався за келих, другий співробітник його охорони нервово перенаправив руку Кирила, пише Інформаційний спротив.

При цьому, як зазначається, реакція патріарха Варфоломія на даний конфуз була досить стриманою, однак однозначною: "чітким жестом він вказав ФСОшнику йти далі, відмовившись від пропонованої рідини". Так само вчинили всі ієрархи Вселенського Патріархату.

"Даний конфуз наводить на думки про те, що даний келих був не зовсім простим, і призначався очільнику Вселенського патріархату. У зв'язку з цим слід згадати застереження про можливість провокацій з отрутою "Новачок" проти Варфоломія чи інших високопоставлених священнослужителів з Фанара, яке на початку серпня озвучив координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук", - йдеться у матеріалі.

Окрім того, ще в липні заходи з охорони Варфоломія були істотно посилено. Вочевидь, вище духовенство небезпідставно побоювався провокацій російських спецслужб в період розгляду питання про автокефалію Української церкви.