Україна не пролонгуватиме договір про дружбу з Росією, що не є його денонсацією, - Геращенко

Україна не подовжуватиме дії договору про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією, і це не буде його денонсацією

Про це на своїй сторінці у Facebook написала перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що кілька лідерів фракцій, які не голосували за визнання Росії країною-агресором, знову розпочали спекуляції щодо денонсації Договору між Україною і РФ. При цьому вони не розуміють різниці між денонсацією і непролонгацією дії договору.

Таким чином, договор про дружбу і співробітництво першою, 4 роки тому, порушила Росія.

"Україна ж всі наші міжнародні позови проти країни - агресора будуватиме якраз на порушення РФ договору, ключових його статей - про повагу до територіальної цілісності і суверенітету України, про непохитність наших кордонів. Й це Кремль прагнув офіційно розірвати Договір руками України, бо немає угоди - немає відповідальності", - наголосила Геращенко.

За її словами, восени дія закону вимагатиме пролонгації, що, як правило, відбувається автоматично, але не може бути й мови про автоматичну пролонгацію цього договору.

"Важливим є й факт ухвалення закону про реінтеграцію, який чітко закріпив у законодавстві, що РФ - окупант, і несе повну відповідальність за політику безпеки і гуманітарної ситуації на Донбасі. Тому президент дав доручення МЗС підготувати пропозиції щодо припинення (тобто непролонгації) дії закону. Ні про яке розривання, денонсацію мова не йде, тому що в 2014 році, коли діяв договір, - РФ грубо його порушила. А от продовжувати дію договору дійсно неможливо, тому що немає ні дружби, ні співробітництва, а є війна і російська агресія", - підсумувала Геращенко.