НБУ вчергове підвищив облікову ставку

Більш жорстка монетарна політика дозволить повернути інфляцію в межі цільового діапазону в кінці 2019 року та досягти середньострокової цілі 5% у 2020 році, вважають в Нацбанку

Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 18% річних із 7 вересня 2018 року.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України. 

Нагадаємо, це вже п'яте підвищення облікової ставки з початку 2018 року. Минулого року НБУ переглядало головний інструмент монетарної політики 9 разів. Найнижче значення зафіксоване в травні-вересні 2017 року - 12,5%.

Попри впевнене зниження інфляції з початку року, реалізація низки ризиків може в подальшому стати на заваді цій тенденції. 

Проведення більш жорсткої монетарної політики дозволить нівелювати вплив цих ризиків і повернути інфляцію в межі цільового діапазону.

Нагадаємо, Національний банк вважає актуальним липневий прогноз зниження інфляції до 8,9% у 2018 році, її повернення до цільового діапазону в кінці 2019 року та середньострокової цілі 5% у 2020 році.

Читайте також: Дешевих грошей не буде. Чому НБУ підвищив облікову ставку та що це дасть економіці

Базова інфляція в липні уповільнилася до 8,8% у річному вимірі, як і очікувалося Національним банком. Утім, усе ще високі значення базової інфляції свідчать про збереження суттєвого фундаментального інфляційного тиску.

Це насамперед є результатом високих темпів зростання реальної заробітної плати, яке призводить до збільшення виробничих витрат та стійкого споживчого попиту.

Подальше уповільнення інфляції буде стримуватися очікуваним підвищенням адміністративно регульованих цін і тарифів, спрямованим на наближення цін на газ на внутрішньому ринку до ціни імпортного паритету, стійкий внутрішній споживчий попит та високі інфляційні очікування.

Наразі підвищення облікової ставки на 0,5 п.п., на думку Правління, достатньо для зниження інфляції до цільового діапазону у строки, передбачені прогнозом.

Читайте також: Нацбанк знову підвищив облікову ставку. Що зміниться

Ключовою умовою зниження інфляції до цілі залишається успішне продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом, наголошують в НБУ.

Отримання кредитних коштів від фонду та пов’язаного фінансування від інших партнерів України сприятиме зміцненню макрофінансової стабільності та слугуватиме позитивним сигналом для учасників ринку щодо подальшого поступу у здійсненні реформ в Україні.