Скрипаль їздив до розвідників в Іспанію, де живуть пов'язані з Кремлем олігархи, - NYT

Колишній російський шпигун Сергій Скрипаль, якого було отруєно нервово-паралітичною речовиною "Новачок", в останні роки співпрацював офіцерами розвідки в Іспанії

Про це повідомляє видання The New York Times з посиланням на власні джерела. 

За словами європейських чиновників, замість того, щоб жити спокійним життям у відставці, Скрипаль продовжував інформувати шпигунів в Чехії і Естонії. А тепер ще виявилось, що він активно працював і на території Іспанії. 

Під час служби в російському Головному розвідувальному управлінні (ГРУ), Скрипаля відправили до Мадриду  в середині 1990-х років. Там він працював під прикриттям як військовий аташе в російському посольстві. Відповідно до російських судових документів, саме тоді він був завербований британською розвідкою. 

Читайте такожХто такий Скрипаль і навіщо його труїти

В останні роки Скрипаль їздив до Іспанії на кілька зустрічей з офіцерами розвідувальної служби (CNI), хоча зміст і точний час цих зустрічей було засекречено. Про це розповів іспанський чиновник і письменник Фернандо Руеда.

"Після розпаду Радянського Союзу Іспанія стала притулком для російських кримінальних босів і корумпованих чиновників, які люблять Ламборгіні і будують вілли на Коста-дель-Соль. Вважається, що деякі з них пов'язані з Кремлем", - пишуть журналісти.

Тривалі візити пана Скрипаля в Іспанію були підтверджені нинішнім високопосадовцем країни, однак джерело видання не надало додаткової інформації. Але колишні офіційні особи кажуть, що Скрипаль був би особливо корисний в боротьбі з російською організованою злочинністю.